Hoppa till huvudinnehåll

Så kan du hjälpa asylsökande

Invandrare spelar fotboll på Norrvalla.
Fotbollsmatch på Norrvalla i Vörå. Invandrare spelar fotboll på Norrvalla. Bild: Yle/Jukka Tyni folkhälsan norrvalla

Det finns mycket du och jag kan göra för att hjälpa asylsökande i Finland. Det säger Annika Riddar som ansvarar för Röda Korsets flyktingförläggning i Kristinestad.

- På flyktingförläggningen behöver vi stödfamiljer och vänner som vill hjälpa den asylsökande i vardagen med praktiska saker, och naturligtvis donationer. Det finns jättemycket du kan göra, säger Riddar.

Parklekar och sagoläsning

Många ortsbor har kontaktat Riddar för att hjälpa asylsökande i Kristinestad. Flyktingförläggningen är fullsatt och fler platser skulle behövas. Just nu bor där drygt 300 kvinnor, män och barn – ensamförsörjare och familjer – som behöver kläder och leksaker, men också sällskap och hjälp i vardagen.

- Du kan ta barnen till parken så att mamma kan vila, läsa sagor för dem eller hjälpa med butiksuppköp. Eller så kan du ta hela familjen ut på stan – bort från flyktingförläggningen.

Möbler och kläder

Riddar tar gärna emot donationer – matbord, stolar och sängar i första hand men också sängkläder.

- Många slänger bort lakan i gott skick.

Många har kontaktat också Jorma Kuuluvainen på Migrationsverket.

- Några enstaka personer har till och med erbjudit oss hyreslägenheter, men vi har tackat nej för vi vill arbeta i litet större skala, säger Kuuluvainen.

Jämlika möten

Andra organisationer som jobbar med flyktingar är Finlands flyktinghjälp, mindre invandrarföreningar och Settlementförbundet.

Flyktinghjälpen har personal bara på en flyktingförläggning i huvudstadsregionen, men stöder flyktingar med integration i senare skeden.

- Vi försöker skapa möten där flyktingar och finländare möts som jämlika, säger Pia Lindfors vid Finlands flyktinghjälp. Det kan vara en pratstund med kaffe och bulle, eller något mera fartfyllt som ishockey.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes