Hoppa till huvudinnehåll

Slovakien tänker ta emot bara kristna flyktingar

Papperslösa flyktingar på den grekiska ön Kos i maj 2015.
Papperslösa flyktingar på den grekiska ön Kos i maj 2015. Bild: Yannis Kolesidis / EPA papperslösa flyktingar

Slovakien tänker bara ta emot kristna syriska flyktingar som en del av EU-ländernas beslut att fördela de tiotals tusen flyktingar som tagit sig över Medelhavet till bland annat Grekland och Italien. Det säger landets inrikesminister Ivan Metik, enligt BBC.

Slovakien har förbundit sig vid att ta emot 200 flyktingar från förläggningar i Turkiet, Italien och Grekland. Finlands andel av flyktingarna blir 792 personer på två år.

Beslutet gäller totalt 32 000 asylsökande under de kommande två åren och beslut om ytterligare 8 000 flyktingar fattas senare i höst. Överenskommelsen baserar sig på "bindande frivillighet" - således inte tvingande kvoter.

Metik sa att landet inte tänker godkänna muslimska flyktingar eftersom de inte kommer att känna sig som hemma. Metik förnekade att beslutet är diskriminerande och beskrev det som ett försök att försäkra sammanhållning.

FN har efterlyst en välkomnande inställning i flyktingfrågan.

Rekordmånga immigranter har kommit till Europa över Medelhavet i år. Tyskland och Sverige tar emot majoriteten av dem.