Hoppa till huvudinnehåll

Bli vän med en flykting

Två unga människor håller hand.
Vi finländare är ganska introverta och blyga. Försök komma ut ur ditt skal och skaffa dig en ny vän. Det kan kännas svårt, men ger säkert mycket tillbaka. Två unga människor håller hand. Bild: Newscast Online hålla hand

I stället för att vara rädd för det okända kan du närma dig det. Kanske till och med bli en del av det. Röda korset ordnar vänkurser för alla intresserade.

Om du bor i en kommun och den plötsligt blir full av okända människor kanske du blir lite rädd. Men det finns sätt att överkomma din rädsla.

Nina Stubb är mångkulturutvecklare på Röda korset i Vasa. Det innebär att hon bland annat jobbar med att nätverka och försöka förändra våra attityder så att vi inte är så rädda för det som är annorlunda.

Nina Stubb
Nina Stubb jobbar för att vi ska lära känna och acceptera nya invånare. Nina Stubb Bild: Yle/Patrick Stenbacka nina stubb

- Till att börja med ska du tänka att det här bara är vanliga människor. De kommer från ett annat sammanhang, de har mycket trauman i bagaget, men i övrigt fungerar de precis som dig och mig, säger Nina.

Gå en vänkurs

Röda korset ordnar vänkurser för personer som kanske vill lära känna någon, stödja någon eller på något sätt bli involverad och engagera sig i flyktingfrågorna. I dag (20.8) startar en kurs i Jakobstad, och senare i höst startar också en kurs i Korsholm. Nina berättar att det troligen också startar kurser i andra delar av Finland. Det är bara att höra av sig till Röda korset och kolla var och när.

- Vi kommer att behöva massor med frivilliga som vill engagera sig. Det har kommit in många flyktingar i år och det betyder att behovet ökar, säger Nina.

Du behöver inga speciella kunskaper för att vara en vän. Nina säger att du kan göra precis vad du vill och känner för.

- Det är viktigt att du får ta din egen personlighet och fundera ut vad du vill bistå med. Du måste inte heller gå en kurs på Röda korset. Du kan också bjuda in de nya invånarna till ditt fotbollslag eller till någon annan hobbygrupp.

Det viktiga är att bjuda in, för att lära känna varandra. När du väl lär känna någon blir du också av med rädslorna.

Dans och fotboll är språk utan ord

I början kan språket vara ett problem, och i vissa fall finns det tillgång till tolk.

- Men man lär sig också umgås utan tolk. Musik, dans och fotboll är språk som vi talar utan ord, säger Nina.

Vänkurserna hålls i samarbete med kommunen, så även de som är flyktingkoordinatorer, socialarbetare och handledare drar delar av kursen. På det viset får man se det från olika sidor.

Beredda på friktion

Röda korset förstår att det kan uppstå en del friktion människor emellan, speciellt när det anländer många flyktingar på samma gång och systemen blir belastade.

- Men det kanske är människor som irriterar sig mest som borde gå på en sådan här liten grundkurs.Vi kan inte tro att folk från olika delar av världen är precis likadana som oss.

Många glömmer att flyktingarna kommer från ett helt annat sammanhang.

- Det dyker ofta upp saker vi inte förstår om varandra, och då kan det bli bråk. Men det viktigaste är att hela tiden föra en dialog och att vara positivt nyfiken, säger Nina.

Röda korset försöker också jobba ute i skolorna och på arbetsplatser. Där försöker de få människor att fundera på sina egna fördomar.

Blev du intresserad? Här kan du läsa mer om den mångkulturella verksamheten.

Nyligen publicerat - X3M