Hoppa till huvudinnehåll

"Konkreta satsningar på hemvården behövs"

mat på äldreboende
Arkivbild mat på äldreboende Bild: Arkivbild äldreboende,Äldreomsorg

Vid Centralförbundet för de gamlas väl är man inte överraskad över att hemvårdens klienter är undernärda. Förbundets verksamhetsledare Satu Helin efterlyser konkreta satsningar.

Förra veckan publicerades en undersökning som visade att 9 av 10 av hemvårdens klienter löper risk för att bli undernärda eller redan är det.

Satu Helin är inte överraskad av forskningsresultaten. Hon säger att det ändå finns mycket man kan göra för att förbättra situationen. Det behövs konkreta beslut och ändringar i hemvårdarnas arbetsrutiner.

– Det här är egentligen en ganska komplicerad sak, det räcker inte att man bara för hem maten, säger Helin.

Hemvårdens klienter är personer som har problem med hälsan och som ofta har begränsad funktionsförmåga på flera sätt. Depression och många mediciner påverkar också matlusten.

– Det är bra att den här saken lyfts fram och att man diskuterar om maten serveras på ett ändamålsenligt sätt, säger Helin.

Konkreta åtgärder

Helin räknar upp fyra saker som man kan göra för att förbättra situationen.

Först nämner hon vikten av sällskap. Många som är ensamma upplever att de inte har matlust eller vill äta. Då skulle det vara bra om hemvårdaren kan hålla klienten sällskap under måltiden, så att det finns någon att prata med.

Sedan säger hon att det skulle vara viktigt att få komma utomhus och få frisk luft.

– Man får inte precis bättre matlust av att bara sitta inne, säger Helin.

Hon säger också att det skulle vara viktigt att kontrollera att personen faktiskt har ätit, särskilt när det gäller ensamma personer och personer med minnessjukdomar.

– Människor tycker inte om att bli kontrollerade, men att man ändå kan ta en titt i kylskåpet eller bland soporna och se om där finns oöppnade burkar med mat, säger Helin.

Tilltalande matportioner

Sist poängterar hon att maten ska se god ut och dofta gott. Maten måste förpackas på ett sådant sätt att den kan transporteras men de estetiska faktorerna är inte alltid särskilt tilltalande i den mat som hemvårdens klienter får.

Pastel de Papas av Mikko Fritze
Helin efterlyser mer modern mat som kan serveras på ett tilltalande sätt. Pastel de Papas av Mikko Fritze Bild: Jukka Koskinen pastel de papas

Här efterlyser Helin lite finurlighet och påhittighet för att göra maten lockande.

– Det skulle behövas nya produkter som är moderna, med fina färger så att maten blir serverad på ett tilltalande sätt. Ett blad citronmeliss på purén, eller en rolig vers som piggar upp på brickan kan göra mycket, säger Helin.

Slutligen säger Helin att man verkligen måste satsa på hemvården nu när anstaltsvården ska minskas.

– När statsbudgeten och kommunernas budgetar görs upp skulle det vara viktigt att en satsning på hemvården för det första syns i budgeten och för det andra att det syns i de konkreta arbetsrutinerna, säger Helin.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes