Hoppa till huvudinnehåll

Norpas – den nyfikna festivalen

David Rothenberg uppträder på festival Norpas
New York artisten David Rothenberg är känd för att skapa musik tillsammans med djur. David Rothenberg uppträder på festival Norpas Bild: Andrea Galvani david rothenberg

Sammanlagt ungefär femtio artister uppträder i år på Norpas i Dalsbruk. Festivalen pågår från fredag till lördag och lockar med flera kända namn.

Sammanlagt ungefär femtio musiker, konstnärer, cirkusartister och artister uppträder i år på den fria kulturens festival, Norpas, i Dalsbruk.

På lördag uppträder bland annat finländska rocklegenden Tuomari Nurmio samt dragspelsvirtuosen Kimmo Pohjonen, rockmusikern Ismo Alanko och flamencosångaren Niño de Elche.

Kimmo Pohjonen, Niño de Elche och Ismo Alanko uppträder på Norpas.
Kimmo Pohjonen, Niño de Elche och Ismo Alanko uppträder tillsammans på lördag. Kimmo Pohjonen, Niño de Elche och Ismo Alanko uppträder på Norpas. Bild: Oriol Hernando och Niilo Rinne niño de elche

De tre sistnämnda har alla uppträtt på festivalen också tidigare men i år är det första gång musikerna uppträder tillsammans.

- Det är alldeles unikt och jag tror att det kommer att bli något som är svårt att beskriva, säger Ritva Kovalainen, festivalens verksamhetsledare.

På fredag uppträder bland andra David Rothenberg, jazzklarinettist, filosof och författare. Rothenberg är känd för att göra musik tillsammans med djur och insikter.

Äldre Kimitoöbor porträtterade

Utöver musik bjuder den fria kulturens festival också på konst i form av film, utställningar och performance.

Ritva Kovalainen med porträtt av Gerda Stenström.
Över åttioåriga Gerda Stenström i Västanfjärd är en av de seniorer Ritva Kovalainen fotograferat. Ritva Kovalainen med porträtt av Gerda Stenström. Bild: Yle/Monica Forssell ritva kovalainen

Ritva Kovalainens utställning i Masugnen, Det här vill jag säga, består av fotoporträtt på äldre Kimitoöbor. Förtutom att seniorerna fotograferats har de även intervjuats om livet, vad som varit viktigt i livet och vad de eventuellt vill ge yngre generationer för råd. Intervjuerna har gjorts av Marianne Jokinen, Helena Laakkonen och Sven-Göran Olin.

- Projektet har varit väldigt viktigt för mig, säger Kovalainen. Det har varit en känsloladdad och fin möjlighet för mig att träffa människor som möjliggjort livet för oss här.

Den lokala anknytningen är ett viktigt inslag i Norpas festivalen. Likaså kopplingen till det globala och allmängiltiga samt korsningen mellan det professionella och amatörmässiga.

En del av teamet somjobbar för festival Norpas.
En del av teamet som jobbar för festivalen. Från vänster: Ritva Kovalainen, Salva, Pere, Ville Laitinen, Kristiina och Peik Tiainen, Saara Turtonen, Mika Hautalaakso En del av teamet somjobbar för festival Norpas. Bild: Yle/Monica Forssell norpas team

Ett annat lokalt projekt, nämligen VaSaMu, har handlat om att utforska rötter, bakgrund och Kimitoön. Workshopen har letts av konstnär Marjo Levlin och konst som skapats under workshopen ställs ut i torggalleriet.

I gamla postbanken visas Levlins egen utställning Härifrån och tillbaks. Utställningen handlar om emigration och Levlins egen historia.

Del av marjo Levlins utställning Västerut och tillbaks.
Del av Marjo Levlins konstverk Kristallporträtt. Del av marjo Levlins utställning Västerut och tillbaks. Bild: Yle/Monica Forssell konst

- Vi glömmer vår histora väldigt snabbt och kanske med tanke på dagens situation då det kommer några tusen människor till Finland och vi säger att "kom inte hit och ta vårt bröd eller våra kvinnor" så tycker jag att vi ska vakna upp och fundera på vad våra egna släktingar gjorde. Trehundratusen finländare emigrerade i tiderna till Amerika.

Fördomsfri festival

Norpas har hittills varje år lyckats locka kända namn till Dalsbruk och Ritva Kovalainen tror att den intima och frimodiga stämning som kännetecknar festivalen är en bidragande orsak till att artisterna uppträder på festivalen.

Tema för årets festival är Curious eller Nyfiken - ett tema som lämpar sig väl för en festival som på bara några år etablerat sig som en fördomsfri fest för konst och musik.

Konstnärlig ledare för festivalen är Matias Kauppi. Verksamhetsledare Ritva Kovalainen och producent Ville Laitinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland