Hoppa till huvudinnehåll

Nyval i Grekland - regeringen avgår

EU-landet Grekland är i kris
EU-landet Grekland är i kris Bild: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU parthenon

Greklands regering avgår omedelbart och landet står inför nyval, meddelande premiärminister Alexis Tsipras på torsdagskvällen.

Tsipras gav sitt besked i ett direktsänt tv-tal till nationen. Han lämnade efter talet in sin avskedsansökan till president Prokopis Pavlopoulos.

Det var inte klart på onsdagskvällen när nyvalet hålls. Enligt förhandsspekulationer kan det bli den 20 september.

Fram till dess styrs landet av en expeditionsministär.

Folkets mandat är förbrukat

Tsipras sade att det mandat som regeringen fick i valet i januari har spelat ut sin roll och att folket nu måste fatta beslut på nytt.

Han sade att han har en moralisk plikt att ställa sina gärningar till doms inför folket.

Nyvalet är en direkt följd av att flera ledamöter i Tsipras Syrizaparti röstade emot då premiärministern drev igenom de senaste åtstramingsåtgärderna i parlamentet.

Åtstramningarna är villkor som de utländska kreditorerna ställer för att Grekland ska få mera krislån.

Oppositionsparti kan bilda ny regering

Ordföranden för Greklands största oppositionsparti Ny demokrati, Evangelos Meiramakis kommer nu att utreda förutsättningarna för att bilda en ny regering i Grekland.

Landets näst största parti har rätten att pröva på regeringsbildning då den Syrizaledda regeringen avgår.

Sannolikheten för att det blir nyval är ändå större, bedömer flera sakkunniga. Enligt den grekiska tidningen Kathimerini kan ändå regeringssonderingarna skjuta upp nyvalet.

Meiramakis kommer att förhandla med samtliga oppositionspartier, möjligen till och med nynazistiska Gyllene gryning, rapporterar tidningen.

Även Syrizas regeringskumpan, högerpopulistiska Oberoende greker kan komma att delta i diskussionerna om regeringsmedverkan.