Hoppa till huvudinnehåll

Olav Jern förespråkar borgmästarmodell

Olav Jern.
Olav Jern. Bild: YLE/Mirva Korpela olav jern

Jakobstad och Kronoby söker nya direktörer. Jakobstad har inlett processen med att leta efter en konsult som skall försöka hitta lämpliga kandidater.

Stads- och kommundirektörstjänsterna är inte lika attraktiva som förr. Då kunde det räcka med en ordentligt stor annons och lämpliga och hugade spekulanter anmälde sig och fullmäktige kunde välja en lämplig person. Idag är läget annorlunda.

- De krav och förväntningar som ställs på kommun- och stadsdirektörer är av den arten att de är nästan omänskliga att kunna uppfylla. Då måste man bättre kunna särskilja vad som är det politiska ansvaret och vad som är det reella och renodlade tjänstemannaansvaret, säger landskapsdirektör Olav Jern som förespråkar en borgmästarmodell istället för den traditionella modellen.

- Jag tror att vi inte riktigt är politiskt mogna för att ta det steget, att gå så långt i det här skedet, säger Owe Sjölund (SFP) ledamot i stadsstyrelsen i Jakobstad.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten