Hoppa till huvudinnehåll

Regeringens satsningar kan ge utdelning i Jakobstad

Riksdagsmän, kommuntjänstemän och andra betraktar produktionslinjen vid Snellman Ab i Jakobstad
Riksdagsmän, kommuntjänstemän och andra betraktar produktionslinjen vid Snellman Ab i Jakobstad Riksdagsmän, kommuntjänstemän och andra betraktar produktionslinjen vid Snellman Ab i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman kommunfolk

De österbottniska riksdagsmännen var samlade till sommarträff i Jakobstad på torsdagen och mycket handlade det om infrastruktur i samhället. Jakobstadsregionen kan bli en vinnare i sammanhanget.

Statens normala budget lovar inte mycket men utöver den kommer regeringen att satsa på ett tillväxtpaket på totalt 1,6 miljarder euro. Infrastruktursatsningarna uppgår till 600 miljoner euro av den här helheten.

- Man kan säga att egentligen har Jakobstadsregionen tur i det här sammanhanget, säger Mika Lintilä (Centern).

Riksdagsmännen Mika Lintilä (C) och Anna-Maja Henriksson (SFP) på besök vid Snellman Ab i Jakobstad
Mika Lintilä och Anna-Maja Henriksson. Riksdagsmännen Mika Lintilä (C) och Anna-Maja Henriksson (SFP) på besök vid Snellman Ab i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman mika lintilä

I samband med sommarträffen ordnades företagsbesök på olika företag i Pedersöre och i Jakobstad. Fresh Servant, Snellman Ab och segelbåtsvarven Nautor och Baltic fick besök.

Vid Snellman presenterades de aktuella infrastruktursatsningarna som näringslivet och politikerna vill se förverkligade i jakobstadsregionen och de exportsatsningar som görs. Det handlar om Hamnvägen, Bennäs triangelspår, bangården i Jakobstad och elektrifieringen av järnvägen till Bennäs från Jakobstad.

Korv på löpande band vid Snellman Ab i Jakobstad
Automationslinje på Snellman. Korv på löpande band vid Snellman Ab i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman snellman ab

De aktuella projekten har hängt med länge och är delvis påbörjade, som förbättringen av Hamnvägen från riksåttan till Alholmen, men den kräver ytterligare satsningar på 6-8 miljoner euro. Det är längs den här vägen som varuströmmarna går och trafiksäkerheten kräver också att förbättringar görs.

- Vi vet att projekten i vår region har höga effektivitetstal därför att vi är en exportregion och skapar sysselsättning och tillväxt i landet. Därför borde våra projekt kunna komma högt på listan, säger Anna-Maja Henriksson (SFP).

Läs också