Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä: Samhällsfördraget föll

Statsminister Juha Sipilä, utrikesminister Timo Soini och finansminister Alexander Stubb berättar att samhällsfördraget förfaller.
Statsminister Juha Sipilä, utrikesminister Timo Soini och finansminister Alexander Stubb berättar att samhällsfördraget förfaller. Bild: Lehtikuva samhällsfördrag

Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll.

- Vi nådde inte det önskade resultatet och jag är mycket besviken. Alla stenar har vänts men vi nådde inte det gemensamma målet, sade Sipilä.

- Jag vill inte beskylla någon, vi gjorde ett ärligt försök.

Sipilä konstaterade att det är första gången under euro-tiden som vi hade behövt en så kallad inre devalvering. De vanliga medlen för att öka arbetets kostnadskonkurrenskraft räcker inte nu.

- Kanske krismedvetenheten ännu inte är tillräckligt stark sade Sipilä.

Regeringens ansvar ökar

- Nu ökar regeringens ansvar för Finlands situation. Från i morgon börjar regeringen göra upp om vilka medel regeringen själv har. Målsättningen är att vi inte behöver höja skatterna eller ta till ytterligare nedskärningar.

Regeringen frångår inte heller i det här läget från sin målsättning att öka sysselsättningsgraden.

Också finansminister Alexander Stubb (Saml) tog fram regeringens ökade ansvar:

- Det är vi tre i regeringen som måste lösa problemet och jobbet börjar i morgon, sade Stubb.

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) sade att han hade hoppats på ett avtal eftersom världen åtminstone inte håller på att bli lättare ur utrikes- och säkerhetspolitisk synpunkt.

- Jag är bekymrad, sade Soini.

Utredningsmannen Juhani Salonius konstaterade för sin del att det inte var något fel med förhandlingarna från början, parterna hade en klar målsättning, men det blev bara för svårt.

Besvikna arbetsmarknadsparter

Ordföranden för Finlands Näringsliv EK, Matti Alahuhta säger att samhällsfördraget hade behövts. Exporten drar inte och Finland lockar inte investerare.

- Det blir ingen sänkning i inkomstskatten och det blir fler nedskärningar, som ytterligare försvagar köpkraften, säger Alahuhta.

Läs mera:

Hårda bud om fördraget faller

Om samhällsfördraget faller blir det stora nedskärningar om några år. De drabbar allt från barn och arbetslösa till nya vägar och passagerartrafiken. Också skatterna stiger. Men många forskare är kritiska.

- Beslutsfattandet måste överföras till företagen, där arbetet görs, bara på det sättet kan vi förbättra ekonomin och sysselsättningen, anser han.

Fackcentralen FFC:s ordförande Lauri Lyly anser att det riktades för stora förväntningar på samhällsfördraget. Han betonar att man också i fortsättningen måste kunna utveckla arbetslivet genom trepartsförhandlingar.

Arhinmäki inte förvånad

Ordföranden för det näst största oppositionspartiet Ville Niinistö skriver i sin blogg att det mera såg ut som att förhandlingarna var ett försök av högerregeringen att föra över ansvaret för en orimlig nedskärningspolitik på arbetstagarna.

Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki konstaterar för sin del att han inte är förvånad över att samhällsfördraget föll. En förnyelse av arbetslivet behövs men den måste göras på ett hederligt och jämlikt sätt.