Hoppa till huvudinnehåll

Matilda Gyllenberg: Är du ett kräftskivemisstag?

Matilda Gyllenberg
Matilda Gyllenberg. Matilda Gyllenberg Bild: Yle/Parad Media efter nio

När jag ringer upp Catariina Salo för att bjuda in henne som gäst i TV-soffan i Efter Nio, skrattar hon hest i luren, skriver Efter Nio-redaktören Matilda Gyllenberg.

– Jaha, så du vill att Svenskfinland skall hata mig ännu mer?

Temat för programmet är kräftor. Något som Catariina har upp i halsen i sommar – trots att hon är vegetarian.

Catariina Salo har tagit upp kvinnomisshandel, HBTQI-personers rättigheter och flyktingdöden på Medelhavet. Hon har gjort det smart och skarpt och provocerande. Men inte förrän hon skrev en satirisk text om att kräftskivorna borde förbjudas fick hon riktigt mycket respons. Det blåste upp en storm i vattenglaset med hatmejl och personpåhopp som följd.

Vad säger det här om oss? Vad finns det i vår finlandssvenska identitet som är så starkt förknippad med kräftskivor att det blir viktigare att skydda vår rätt att snapsa i lustiga hattar än att kämpa för mänskliga rättigheter?

Statistikcentralen har svaret. Efter att ha lusläst tabellerna över Finlands demografi utan att hitta rätt ringer jag upp en hjälpsam tjänsteman med min fråga. Jag utlovas svar inom kort och tio minuter senare plingar det till i mejlboxen: Barnafödslarnas fördelning över året inom den svenskspråkiga befolkningsgruppen.

Resultatet är klart. De finlandssvenska barnen föds jämt fördelat över året, med undantag för tre månader då det föds fler. Den första piken infaller i april – fyrtio veckor efter midsommar. Den andra piken infaller i juni-juli – fyrtio veckor efter kräftskivemånaderna augusti och september.

Våra kräftskivor hänger alltså direkt ihop med vår finlandssvenska befolknings överlevnad. Om vi skulle förbjuda kräftskivorna enligt Catariina Salos modell skulle den svenskspråkiga andelen av folket långsamt minska och till slut försvinna.

Det här känner vi instinktivt på oss när någon hotar ta ifrån oss de blöta festerna med skaldjursfrossa. Utan kräftor, ingen framtid! Att förbjuda käftskivan är att förgöra Svenskfinland. Hoppas ingen tipsar dem som vill dra in anslagen till Svenska Yle.

Säsongens första Efter Nio, måndagen den 24 augusti 2015 kl. 21.00 i Yle Fem.