Hoppa till huvudinnehåll

Nyko gör miljonsatsning i Nykarleby

Byggarbete vid det som ska bli Nykos nya fryshall i Nykarleby.
Byggarbete vid det som ska bli Nykos nya fryshall i Nykarleby. Bild: YLE/Marcus Lillkvist byggare

Det satsas stort på nya skugghus inom pälsnäringen i Österbotten. Som en följd av det gör också fodertillverkaren Nyko i Nykarleby en miljonsatsning i ett nytt fryslager. Bygget inleddes i våras och enligt planerna ska lagret vara klart vid årsskiftet.

Peter Björkskog, vd på Nyko i Nykarleby.
Peter Björkskog, vd på Nyko i Nykarleby. Peter Björkskog, vd på Nyko i Nykarleby. Bild: YLE/Marcus Lillkvist peter björkskog

- Vi har volymökningar i pälsbranschen i Finland, och dessutom behöver vi hallen för att förbättra vår logistik, säger vd Peter Björkskog.

Störst på foder

Nyko är redan störst i landet på foder till pälsbranschen. I fjol lät koncernen bygga en ny hall och nu håller man alltså redan på att bygga nästa. Hallen blir 1600 kvadratmeter stor och behövs framför allt under den intensiva tillväxtperioden på hösten .

- Under fem månader ska man få in material i lager så att man klarar toppen på hösten. Om en månad kommer vi att behöva leverera 850-900 ton foder per dygn. Det motsvarar ungefär 45 tankbilar, säger Peter Björkskog.

Många nya skugghus

Kristian Bengts, verksamhetsledare vid Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening, bekräftar bilden av en bransch som just nu har framtidstro.

- Det allmänna läget i pälsbranschen är rätt god för tillfället. Man har byggt väldigt många nya skugghus på de österbottniska farmarna i sommar. Det investeras i branschen för tillfället.

Läser man ekonomitidningar så skriver de om att det är oroligt i Kina. Är det något man bör fundera på inom pälsbranschen?

- Det är ju börskurserna som varit oroliga. Vi följer läget, men det är för tidigt att säga vilken påverkan det kan få.

Auktion i september avgör läget

Nästa pälsauktion hålls i Vanda i september. Den auktionen väntar man nu på för att få se åt vilket håll skinnpriserna rör sig.

Läs också