Hoppa till huvudinnehåll

Okej med fyrverkerier på sommaren - om man har lov

Banderoll med texten "ilotulitteita!"
Företaget Suomen Ilotulitus har en återförsäljningspunkt vid Söderkulla S-Market. Banderoll med texten "ilotulitteita!" Bild: Yle/Fredrika Sundén raketförsäljning

De som besöker S-Market i Söderkulla i Sibbo möts av en ovanlig syn med tanke på årstiden. Där säljs nämligen fyrverkeripjäser inför nästa veckas venetianska afton.

Det här har väckt frågetecken på sociala medier. En del Sibbobor undrar om det är tillåtet att sälja raketer och ställa till med fyrverkeri, trots faran för skogs- och markbränder.

Vid Räddningsverket i Östra Nyland säger brandinspektör Göran Forsell att man får avfyra raketer också den här tiden på året. För det krävs ändå att man har ett skriftligt lov av räddningsverket.

– Man får inte heller sälja fyrverkeripjäser fritt, utan man måste ansöka om tillstånd en månad i förväg, säger Forsell.

På räddningsverkets webbplats finns en blankett som man ska fylla i och skicka in. Om man har en giltig orsak för att ordna fyrverkerier så kan räddningsverket bevilja ett tillstånd.

Skogsbrandsfara sätter stopp för fyrverkerier

Det finns ändå ett men. Den som har fått ett tillstånd måste hålla koll på väder och vind.

– Det står i lovet att förbudet är i kraft om det finns en fara för skogsbrand. Man får alltså inte skjuta raketer då, fastän man skulle ha lov, säger Forsell.

Undantaget är om man befinner sig ute på en holme i skärgården eller på en annan plats där det inte finns någon skog som kan fatta eld.

För den som inte har något speciallov alls är det helt förbjudet att ställa till med fyrverkerier under andra dagar än på nyårsafton.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland