Hoppa till huvudinnehåll

Nu ska gubben bli hen

I Sjundeå går åsikterna i sär om vart kommunen borde höra
År 2015 går även kvinnor över vägen. Det vill Trafikverket nu göra oss uppmärksamma på. I Sjundeå går åsikterna i sär om vart kommunen borde höra Bild: Yle/Maria Wasström skilda håll

Hur ser ett könsneutralt trafikmärke ut? Det frågade vi den grafiska designern Klaus Suhonen. Kolla in hans skisser här.

Uppdatering: Trafikmärkena ska förnyas, men någon könsneutralitet är det inte fråga om. Vi tycker ändå diskussionen är viktig, så fortsätt gärna kommentera.

De finska trafikmärkena är gamla och ska bytas ut. När Trafikverket ändå är i farten med att byta ut dem vill de också passa på att göra dem mindre maskulina eftersom de flesta trafikmärkena ser ganska manliga ut. Till och med älgen på skylten som varnar för älg, är ju en hane.

Bild på Klaus Suhonen
Klaus Suhonen tycker att vi kunde ordna en designtävling för trafikmärkena. Bild på Klaus Suhonen klaus suhonen

Den grafiska designern Klaus ”Klaffen” Suhonen tycker det är en bra idé att förnya skyltarna.

- Många skyltar är väldigt gammalmodiga. På skyltarna för videoövervakning finns en gammaldags kamera som ingen längre känner igen och bilarna ser också gamla ut. Förnyar man dem kan man lika bra göra dem könsneutrala, säger han.

De flesta trafikmärken vi nu ser i trafiken kom till på 60-talet. Att de förnyas är en del av en naturlig utveckling.

- Infografik är oftast neutral, så det är inget konstigt med det, säger Klaus.

Streckmänniskor och barn

Exakt hur skyltarna kunde förnyas är en ganska knivig fråga. En idé är att använda sig av enkla streckgubbar (eller streckmänniskor i detta fall) eller barn. Men också de har ett kön. För visst antar vi oftast att en streckmänniska är en han? Och hur gör vi en androgyn sådan? Klaus tycker vi i stället kunde fokusera mer på vad människan gör än vad hen har för kön.

- Man kunde uppdatera märkena ännu mera, till exempel att barnen går med mobilen i handen och tittar neråt, så att man som bilist också förstår att de inte ser sig för.

Trafikverket kunde också skoja till det lite.

- Vi kunde göra roligt designade trafikmärken som skulle vara lite skojiga. Kanske skäggiga hipsters och typer med höga klackar. Eller skäggiga hipsters med klackar.

Älgvarning vid förlängningen av Smedsby omfartsväg.
Om Klaus idé går igenom får alla turister skynda sig att uppdatera sina älgsouvenirer. På med en keps! Älgvarning vid förlängningen av Smedsby omfartsväg. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist viltvarning

En älg med en keps

Klaus föreslår också att vi kunde ha kvar den manliga figuren, och i stället komplettera med en kvinnlig. Då skulle vartannat övergångsställe prydas av en man, och vartannat av en kvinna. Det blir dessutom roligt med lite variation.

Klaus har själv tänkt mycket på varningsskylten för älg. Den har alltid stora horn, vilket pekar på att det är en manlig älg.

- Ifall älgen är utan horn är den kvinnlig, men om vi sätter en keps på älgens huvud ser vi inte ifall det finns horn där under eller inte.

Djur i stället för människor

När vi ändå är inne på djur föreslår vi att alla trafikmärken kunde bytas ut till djur. Där ser man mer sällan vilket kön det är fråga om.

- Problemet där är att det finns märken för människor som går över vägen, men det finns också märken för igelkottar som går över vägen, och då skulle man inte veta vad man egentligen ska se upp för.

En annan figur som Klaus fick ta ställning till var Mumin, men den sållades också bort ganska snabbt.

- Mumintrollen är jättestereotypiska. Pappan har hatten och mamman har handväskan, så det hjälper oss egentligen inte alls.

Ett trafikmärke där en vuxen håller ett barn i handen.
Borde de kolla ner på en mobiltelefon i stället? Ett trafikmärke där en vuxen håller ett barn i handen. Bild: Yle/Erica Vasama trafikmärken,vägmärke

En ny trafikkaraktär

En helt ny varelse är antagligen den bästa lösningen.

- Vi borde kanske designa en helt ny trafikkaraktär som till exempel heter Kim. Då vet man inte heller vad namnet Kim syftar på eftersom det är ett könsneutralt namn.

Klaus tycker att många olika trafikmärken kunde förnyas. Vissa märken är förlegade, det är gamla bilar och gammal utrustning.

- På ett sätt är de lite söta och gulliga, men man kunde designa snygga och bra märken i stället. Vi kunde ordna en designtävling om de snyggaste trafikmärkena.

Här under ser du Klaus skisser för olika trafikmärken. Vad tycker du om dem? Har du egna idéer? Kommentera gärna!

Klaus Suhonens version av varningsmärket för älg: en älg med keps som döljer hornen.
En keps döljer hornen. Klaus Suhonens version av varningsmärket för älg: en älg med keps som döljer hornen. Bild: Klaus Suhonen könsneutral älg
Klaus Suhonens version av märket för övergångsställe: ett gäng kvinnor och män som går över samtidigt.
Kanske inte könsneutral, men med större variation. Klaus Suhonens version av märket för övergångsställe: ett gäng kvinnor och män som går över samtidigt. Bild: Klaus Suhonen könsneutralt vägmärke

Nyligen publicerat - X3M