Hoppa till huvudinnehåll

Amnesty: Saudiarabien avrättar någon varannan dag

Protest mot Saudiarabiska avrättnignar i Bangladesh
En protest i Bangladesh år 2011 mot avrättningen av åtta bangladeshier som dömdes för mordet på en egyptisk vakt i Saudiarabien. Protest mot Saudiarabiska avrättnignar i Bangladesh Bild: EPA/ABIR ABDULLAH avrättningar

Saudiarabien har avrättat åtminstone 175 människor under det senaste året. Det kommer fram i en rapport som människorättsorganisationen Amnesty publicerar på tisdagen.

I landet kan man få dödsstraff för allt från mord och våldtäkter till narkotikabrott, men också för äktenskapsbrott eller häxeri.

Mellan januari år 1985 och juni 2015 avrättades 2 208 personer – kring hälften av dem var utlänningar. Också minderåriga och psykiskt sjuka avrättas för brott.

Amnesty prickar landet eftersom organisationen anser att många rättegångar är helt orättvisa.

En del har inte fått hjälp av en advokat och andra har dömts på basis av erkännanden som framtvingats med tortyr.

– Ibland skrivs erkännanden under utan att du vet vad det står, säger Sevag Kechichian, en av författarna, till Sveriges Radio.

Strikta islamiska lagar

Officiella uträkningar visar att landet i år har avrättat 109 människor, medan 83 avrättningar verkställdes år 2014.

– Saudiarabiens rättssystem möjliggör massavrättningar, säger chefen för Amnestys program i Mellanöstern och Norra Afrika, Said Boumedouha i ett utlåtande.

Saudiarabien följer en strikt tolkning av sharia. Att rättegångarna är orättvisa har ändå ingenting med sharia att göra, utan med hur landets myndigheter agerar.

Ett fall som nämns i rapporten är två bröder som avrättades för ett år sedan. De dömdes för narkotikainnehav och enligt Amnesty kom domen efter att polisen torterat fram en bekännelse.

De flesta dödsdömda i Saudiarabien avrättas med halshuggning men ibland verkställs domen med arkebusering.

Det händer också ibland att kropparna hängs upp till allmänt beskådande för att avskräcka andra.

Organisationen har inte fått tillgång till Saudiarabien, men har sammanställt rapporten på basis av intervjuer med de dömdas och offrens familjer och advokater.

Läs också