Hoppa till huvudinnehåll

Bergochdalbana på USA-börserna

Affärsmän jobbar vid New York-börsen 24 augusti 2015.
Affärsmän då börsen i New York öppnade efter det kinesiska börsraset. Affärsmän jobbar vid New York-börsen 24 augusti 2015. Bild: EPA/JUSTIN LANE aktiemarknad

Det var en veritabel bergochdalbana på måndagen på de amerikanska börserna. Oron efter raset på den kinesiska börsen hade spridit sig och New Yorks börsindex backade med 3,8 procent.

Då klockan klämtade som ett tecken på att börsdagen var avslutad drog de flesta mäklare en suck av lättnad. Dagen hade inletts med fritt fall och Dow Jones-indexet tappade några minuter efter handelsstarten mer än 1 000 punkter vilket motsvarar drygt sju procent.

Handelsdagen präglades av en stor volatilitet. Efter den inledande kraschen återhämtade sig börserna en hel del men dagen avslutades i molltoner. Såväl Dow Jones som Nasdaq-indexet hade backat med nästan fyra procent.

Upprinnelsen bakom kräftgången var den blytunga dagen på de kinesiska börserna. Shanghaibörsens index stängde 8,5 procent lägre än i fredags.

Måndagens chocknedgång på börserna i Kina verkar upprepa sig. Aktieindexen sjönk med över 6 procent i den tidiga handeln på tisdag.

Kinas ekonomi växer långsammare

Kina är världens näst största ekonomi. Sedan 2007 har den fungerat som världsekonomins livboj. Nu har läget förändrats, säger börsmäklaren Ben Willis från Princeton Securities.

Den kinesiska ekonomin växer allt långsammare och Shanghaibörsens index har sjunkit med 38 procent sedan den 12 juni. Å andra sidan är kursindexet fortfarande på samma nivå som vid årsskiftet och 43 procent högre än för ett år sedan.

New York-börsen den 24 augusti 2015.
New York-börsen den 24 augusti. New York-börsen den 24 augusti 2015. Bild: EPA/JUSTIN LANE aktiemarknad

I USA tog många börsanalytiker måndagens kursras med ro. Man kallade nedgången för en naturlig korrigering efter en ovanligt lång tid att stigande börskurser.

Vad vi upplever nu är en korrigering som borde ha skett redan tidigare. Den korrigeringen kommer nu snabbt och hårt. Det betyder att det känns omtumlande och att det känns värre än det sannolikt är.

Det är inte goda nyheter men definitivt inte heller katastrofala, säger nationalekonomen Max Wolff till TV-kanalen CBS.

Möjlig räntehöjning?

Den paniska stämningen på de amerikanska börserna är ett potentiellt problem för USA:s centralbank. Janet Yellen, centralbankens ordförande, har i flera månader insinuerat att en räntehöjning är nära förstående.

Efter de senaste dagarnas volatilitet på börserna kommer centralbanken sannolikt att se över de planerna omsorgsfullt.

Läs också