Hoppa till huvudinnehåll

"Evitskoginfo gav samma fakta som tidningarna"

madrasser, nödinkvartering
Kyrkslättpolitikerna vet fortfarande för lite om vad en permanent flyktingförläggning skulle innebära för kommunen för att kunna fatta något beslut. madrasser, nödinkvartering Bild: Ann-Charlotte Åkerholm evitskog

Under måndagens kommunstyrelsemöte i Kyrkslätt skulle politikerna få lite mera information om asylsökande och hur en flyktingförläggning skulle påverka kommunen.

Men enligt styrelseordförande Raija Vahasalo fick de inte veta något nytt på tjänstemännens informationsmöte.

- Det kom bara lite allmän information om asylsökande och samma information om enheten i Evitskog som vi redan hade läst i tidningarna, säger hon.

Ingen diskussion om en permanent lösning

Enligt Vahasalo blev det ingen diskussion om huruvida Kyrkslätt skulle kunna öppna en permanent förläggning.

- Migrationsverket har heller inte kontaktat oss om den saken, säger hon.

En rundringning avslöjar att kommunstyrelsen fortfarande fått så knapphändigt med information att de inte kan fatta beslut om en permanent flyktingförläggning.

Pekka Sinisalo (Sannf) anser att Evitskog inte är en passande plats för en flyktingförläggning, eftersom byn är så liten. Bild: YLE/Isabella Mattsson pekka sinisalo

- Det är svårt att ta ställning till frågan eftersom vi i kväll av stadens tjänstemän inte fick veta något nytt. Samma information går att hitta på Migrationsverkets hemsida, säger Sannfinländarnas Pekka Sinisalo.

Han kommer inte att stöda tanken på en permanent flyktingförläggning på bakgrund av den information han har i dag. Och han anser att Evitskog inte är en passande plats för en flyktingförläggning, eftersom byn är så liten.

- Förläggningen borde ligga närmare Kyrkslätt centrum, eller någon annan plats med service.

De gröna och SFP besökte flyktingförläggningen i Evitskog

De grönas Minna Hakapää och Anders Adlercreutz från SFP hade besökt flyktingförläggningen i Evitskog strax före kommunstyrelsens möte. Hakapää berättar att besöket födde motstridiga känslor i henne.

- Det var rörande att höra deras berättelser, alla har en orsak att fly. Människor vill bo i sina hemtrakter så länge som möjligt.

Tillfällig asylenhet i Evitskog i Kyrkslätt.
Det är långt till service från den tillfälliga flyktingförläggningen i Evitskog. Tillfällig asylenhet i Evitskog i Kyrkslätt. Bild: Yle/Mira Myllyniemi asylenhet

En permanent flyktingförläggning är något som både De gröna och SFP i Kyrkslätt understöder.

- Vi förhåller oss positivt till det, med vissa begränsningar. Blir det problem för invånarna i närheten måste de åtgärdas, men jag vet inte vilka problem det kunde bli. När jag själv i dag besökte förläggningen var det mycket lugnt och människorna där verkade lugna, säger Hakapää.

Tillsammans med Anders Adlercreutz talade hon med tre välutbildade asylsökande på förläggningen i Evitskog.

- Det verkade mycket lugnt och organiserat och trevligt, ingen dramatik på något sätt, säger Adlercreutz.