Hoppa till huvudinnehåll

Evitskogsbor missnöjda med informationen från Migrationsverket

Både rädsla och en vilja att hjälpa till finns bland dem som bor nära flyktingförläggningen i Evitskog i Kyrkslätt. På tisdag kväll gavs Evitskogsborna information om flyktingförläggningen.

När Jorma Kuuluvainen, direktör på Migrationsverket informerar om läget är publiken otålig. Frågorna duggar tätt i den fullsatta salen på Övidsborg.

Mikko Skutnabb med sönerna Alex och Anton
Mikkos Skutnabb med sönerna Alex och Anton, han har också en tonårsdotter och en 2-årig son. Mikko Skutnabb med sönerna Alex och Anton Bild: Yle/Helena von Alfthan mikko skutnabb

Det är framförallt säkerheten kring den tillfälliga flyktingförläggningen som väcker oro. Mikko Skutnabb bor nära förläggningen och har träffat flera av de asylsökande.

- De som jag har träffat, tio stycken ungefär, har varit otroligt vänliga så jag har inget negativt att säga om dem. Men det är 250 unga män från Irak och Somalia, så som pappa till en tonårsdotter ser jag att situationen innehåller risker, säger Mikko Skutnabb.

Invånarna ville samla filtar – men de behövs inte

Det finns också de som vill hjälpa, genom att till exempel samla in saker till flyktingarna. Veikko Pyykkönen som är biträdande chef för den tillfälliga flyktingförläggningen säger att de inte behöver filtar.

Kristian Friman besökte invånarkväll om flyktingförläggning
Kristian Friman tycker att Migrationsverket har gjort bort sig. Kristian Friman besökte invånarkväll om flyktingförläggning Bild: Yle/Helena von Alfthan kristian friman

- Det kommer en länk på Facebook att de behöver filtar, och nu säger de här att de som ansvarar för flyktingförläggningen, dom fixar filtarna, så vem ska man tro på här. Det är motstridig information, säger Kristian Friman som bor i Evitskog.

Han står utanför Övidsborg, och undrar varför Migrationsverket bara ville hyra lokalen för en invånarkväll av Evitskog ungdomsförening.

- Det finns en vilja att hjälpa här i byn, men de har inte ens tagit kontakt med någon. Här finns en ungdomsförening som är jätteaktiv, men den enda kontakten är att de ville hyra Övidsborg, istället för att fråga hur vi kan ställa upp, säger Kristian Friman.

Tarja Tenkanen på invånarkväll om flyktingförläggning
Tarja Tenkanen är pensionerad lärare, hon skulle gärna lära de asylsökande finska. Tarja Tenkanen på invånarkväll om flyktingförläggning Bild: Yle/Helena von Alfthan övidsborg