Hoppa till huvudinnehåll

Ingen kris för österbottniska företag i Kina

ABB i Vasa.
Arkivbild. ABB i Vasa. Bild: YLE/Rolf Granqvist strömberg park

Den pågående ekonomiska krisen i Kina verkar inte påverka de österbottniska företag som har verksamhet i Kina. Orsaken är att de jobbar inom energi som är en långsiktig och viktig bransch för Kina.

Företaget the Switch tillverkar och säljer bland annat vindturbiner, generatorer och konverterare i Kina. Köpare är den kinesiska staten, som på hög nivå har bestämt att satsningen på förnyelsebar energi är viktig.

Landets energiproduktion måste tryggas och bli miljövänligare för att luftkvaliteten ska bli bättre.

- Kina är vår huvudmarknad och den kinesiska statens finanser är ännu i bra skick, säger the Switchs vd Jukka-Pekka Mäkinen.

Inom rätt bransch

Företagsrådgivare Lasse Pohjola på Vasaregionens utveckling, Vasek, är inte heller orolig. Orsaken är att de österbottniska företag som har verksamhet i Kina sysslar med förnyelsebar energi.

Lasse Pohjola, företagsrådgivare på Vasek.
Lasse Pohjola. Lasse Pohjola, företagsrådgivare på Vasek. Bild: Yle/Anna Ruda lasse pohjola

- Projekten med förnyelsebar energi är statliga projekt som är långsiktiga. Vi vet att Kina har enorma miljöproblem som måste lösas. Den nuvarande ekonomiska krisen påverkas knappast de här långsiktiga projekten, säger Pohjola.

De stora österbottniska företagen som bland andra Wärtsilä, ABB och the Switch borde därför enligt Pohjola inte påverkas.

- Jag tror att underleverantörerna har samma läge. Framtidsprojekten påverkas inte, säger Pohjola.

Pälspriset ett frågetecken

Kina är också en viktig marknad för de österbottniska pälsdjursodlarna. Över en miljon österbottniska skin säljs till kinesiska pälstillverkare.

Den 14 september hålls nästa pälsauktion i Vanda och Kristian Bengts på Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening säger att man först då vet hur skinnpriserna påverkas.

- I dagsläget är det lite för tidigt att säga hur den kinesiska krisen påverkar oss i Österbotten, säger Bengts.

Enligt Bengts är de österbottniska pälsdjursodlarna vana med att branschen snabbt kan förändras.

- Det är klart att de följer med läget och efter auktionen vet vi, säger Bengts.

Trots den pågående krisen är Pohjola övertygad om att Kina också i framtiden kommer att vara en viktig marknad för de österbottniska Cleantech-företagen.

- De österbottniska företagen måste fortsätta med marknadsföringen, säger Pohjola.