Hoppa till huvudinnehåll

President Niinistö: Farans år pågår i Europa

Presidenten talade på ambassadörsdagarna
Presidenten talade på ambassadörsdagarna Bild: yle ambassadörsdagar

President Sauli Niinistö lyfte i sitt tal på ambassadörsdagarna i Helsingfors upp det förändrade säkerhetspolitiska läget som råder i Europa och Finland.

Enligt Niinistö genomlever Europa nya farans år just nu på grund av krisen i Ukraina, den spirande nationalismen på vissa håll, skuldkrisen i Grekland och det spända läget i Mellanöstern och Nordafrika.

- Perioden av hoppfullhet efter det kalla krigets slut är över. Vi är mitt inne i politisk osäkerhet och konflikter, sade Niinistö som uppmanade till ett nytt slags kritiskt tänkande inom utrikespolitiken.

Enligt Niinistö är Ukraina, som är inne på konfliktens andra år, ett exempel på att det numera inte så ofta är fråga om traditionella krig utan snarare geopolitiska konflikter där alla ser på saken ur egen synvinkel.

- Konflikter måttbeställs och logiken i dem syns inte alltid utåt, sade Niinistö som lovade att Finland försöker fortsätta med fredssträvandena utgående från Minskavtalet.

Niinistö talade för ett trovärdigt försvar

President Niinistö talade också om Finlands försvar och nämnde det faktum att vår östgräns är längre än Natoländernas sammanslagna gräns mot Ryssland.

Han sade att vår nationella säkerhet hela tiden måste vara under lupp eftersom vi lever i osäkerhetens tid och vi i första hand ansvarar för vårt eget lands försvar.

- Vi måste förstärka försvaret och modernisera underrättelseverksamheten. Även om resurserna inte ökar måste vi använda resurserna effektivare, sade Niinistö.

Niinistö nämnde ökat försvarssamarbete med Sverige, Natosamarbete och dialog med Ryssland som de främsta verktygen för ett bättre försvar.

- De stora har råd med stora misstag, men de små nödvändigtvis inte ens med små misstag, sade presidenten.

Däremot anser presidenten att Finland inte har förpliktelser att delta i försvaret av de baltiska länderna.

"Ännu värre i Mellanöstern"

Läget i Europa är visserligen spänt, men situationen är enligt Niinistö ändå mycket värre i Mellanöstern och Nordafrika.

Presidenten nämnde terrororganisationen IS vars råa våld mot även barn och kvinnor väcker anstöt. Han oroas av det faktum att ungdomar födda i västvärlden faller för IS rekryteringskampanjer och ansluter sig till terrororganisationen.

- En kall hand kramar om hjärtat när man hör att våra ungdomar hellre tror på löften än på frihet.

Som den positivaste nyheten från regionen ser Niinistö Irans kärnvapenavtal eftersom flera viktiga nationer arbetade tillsammans för samma mål. Han hoppas att exempelvis Ryssland och USA ska klara av att fungera i samma riktning också i fråga om Syrien.

Migrationsvågen en verklig utmaning

Presidenten anser att den allt ökande flyktingvågen från Nordafrika och Mellanöstern är en av de största utmaningarna just nu.

- Vi står inför en konflikt och vår ära står på spel. Vi måste ta emot dem som behöver vår hjälp, men vi kan inte förflytta alla människor bort från krishärdarna.

Det finns laglig och illegal inflyttning, det finns olika motiv, det finns de som är i behov av internationellt beskydd med mera.

- Ska vi hjälpa här eller där, vi måste använda sunt förnuft och vara konsekventa.

Niinistö efterlyser en öppen dialog och sådana politiska beslut i frågan som majoriteten av folket kan omfatta.

- För det finns tyvärr också alltid några som har ont i sinnet bland dem som försöker komma hit, och vi måste få säga det även om det finns de som inte vill höra det.

Och vad gäller globala utmaningar nämner presidenten klimatförändringen som gäller hela mänskligheten.

Finlands ambassadörer samlas årligen i Helsingfors för att höra senaste nytt om Finland och informera den finska ledningen om hur läget är på stationeringsorterna.

Finland har 88 ambassader och andra beskickningar ute i världen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes