Hoppa till huvudinnehåll

Stökiga gäng trivs vid Lilltorget i Åbo

gamla huvudbiblioteksbyggnaden i Åbo
Lilltorget med stadsbibliotekets fontän. gamla huvudbiblioteksbyggnaden i Åbo Bild: YLE/Nina Bergman huvudbibliotek

I Åbo stad har man under de senaste åren satsat på att snygga upp området kring åstranden och i synnerhet Lilltorget mellan biblioteket och Domkyrkobron.

Men trots det, samlar området en del missbrukare, berättar överkonstapel Vesa Hanski vid Åbopolisen.

- Ska vi säga att det är tyvärr ett ställe där folk brukar samla sig ibland. Sådana som dricker alkohol på fel ställe och då måste polisen ingripa i det, för det brukar sedan orsaka andra problem.

Lilltorget har blivit ett område i Åbo som polisen prioriterar.

- Största problemen för tillfället är det att man brukar samla sig där vid platsen och sedan blir det alkoholdrickande och sedan dricker vissa för mycket och sedan börjar de bråka eller så helt enkelt slocknar de där och då är polisen tvungen att transportera bort de här personerna.

Beroende på övriga uppdrag åker polisen nästan dagligen förbi platsen för att jaga bort berusade människor, men Hanski berättar att Lilltorget i sig inte skiljer sig märkbart från Salutorget eller åstranden i övrigt.

- Målet är ju förstås det att vi är på plats före det händer någonting. Vi brukar vara synliga i mån av möjlighet för att förhindra ett av stadens bästa ställen från att blir ett sådant ställe där det blir problem för allmänheten.

Läs också