Hoppa till huvudinnehåll

Vårdpersonal i Vasa protesterar mot damm och oljud

Utsikten från fönstret vid Sandvikens hälsostation.
Markarbete utanför Sandvikens hälsostation i Vasa. Utsikten från fönstret vid Sandvikens hälsostation. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist jordbyggnadsarbete

Buller och byggdamm är vardag för de som jobbar på Sandvikens hälsostation i Vasa. Markarbetet utanför byggnaden stör. Sofia Källman och Anja Vakkala-Ylinen beskriver det hela som påfrestande.

Sofia Källman och Anja Vakkala-Ylinen på Sandvikens hälsostation i Vasa.
Sofia Källman och Anja Vakkala-Ylinen. Sofia Källman och Anja Vakkala-Ylinen på Sandvikens hälsostation i Vasa. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist anja vakkala-ylinen

Utanför deras arbetsplats spränger och borrar man i klippan för att få bort markfukten.

- Det är svårt att koncentrera sig på grund av det konstanta borrandet. Framför allt när man är i telefonen och ska svara så är det svårt att höra vad patienterna säger och vad de önskar av oss. Det lyckas inte att höra personuppgifter. Det stressar patienterna också, säger sjukskötaren Sofia Källman.

Hon fortsätter:

- Luften är också väldigt tung. Vi får inte vädra alls. Det har ju varit problem med inomhusluften här tidigare och det gör inte saken bättre. Det är som ett lätt byggnadsdamm som kommer in, säger Källman.

Markarbete vid Sandvikens hälsostation i Vasa.
Markarbeten utanför Sandvikens hälsostation. Markarbete vid Sandvikens hälsostation i Vasa. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist jordbyggnadsarbete

Dränerar marken runt huset

I byggnaden, där sjukskötarutbildningen tidigare låg, finns mödrarådgivning, familjeplanering och hälsostation. Efter år av problem med inomhusluften har källaren setts över.

Fuktigt mögeldrabbat virke har lastats ut och nu dräneras marken omkring. Personalen är hårt prövad sedan tidigare.

- Vi har haft mögelproblem så länge. Nu orkar vi inte mera med det här ljudet och dammet, säger ansvariga läkaren Anja Vakkala-Ylinen.

Hur fungerar vardagen?

- Det är arbetsamt, man hostar och irriteras i ögonen. Det är dessutom väldigt stressande för patienterna som undrar hur vi alls kan jobba här.

Svårforcerad klippa dominerade

Hälsostationen öppnade för säsongen för två veckor sedan. Det var tänkt att grävandet skulle vara klart då. Men det drog ut på tiden.

- Vissa delar av den här dräneringen kommer så nära huset att vi inte kan spränga, och då har vi i stället tvingats borra loss berget. Det tar längre tid än att spränga, säger Håkan Knip, teknisk chef på Vasa centralsjukhus.

Håkan Knip, teknisk chef vid Vasa centralsjukhus.
Håkan Knip. Håkan Knip, teknisk chef vid Vasa centralsjukhus. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist knip

Det drog ut på tiden. Kommer arbetet att vara över snart?

- Jag räknar med att sprängningen görs klar under den här veckan, men sedan ska vi fylla ut med krossgrus och andra material. Jag räknar med att de tunga maskinerna är här under den här veckan och nästa vecka. Men sedan är de borta, säger Håkan Knip.

Personalen ska utfrågas om sin hälsa

Om ungefär ett halvt år ska personalen utfrågas om de symptom som de tidigare känt i byggnaden. I bästa fall är problemen med inomhusluften över då. Byggnaden ägs av sjukvårdsdistriktet men hyrs av Vasa stad.

Läs också