Hoppa till huvudinnehåll

Anne Suominen: Sannfinländarna gör dygd av nödvändigheten

Anne Suominen arbetar för Svenska Yle Nyheter.
Anne Suominen arbetar för Svenska Yle Nyheter. Bild: Yle anne suominen

Det var ett smart drag av riksdagsledamoten Olli Immonen att ställa sig utanför Sannfinländarnas riksdagsgrupp för en tid framåt. Nu slipper den fundera på vad man ska göra med honom efter hans omdiskuterade Facebookinlägg mot mångkulturalism.

Riksdagsgruppen hade haft två alternativ. Antingen utesluter man Immonen för en tid för att visa att formuleringarna inte var särskilt genomtänkta eller så applåderar man honom.

Stämningarna i partiet har genomgående varit överslätande och många har backat upp Immonen offentligt. Det gjorde bland andra Europaparlamentarikern Jussi Halla-aho på partikongressen i somras.

En majoritet i riksdagsgruppen hade säkert också varit ovillig att bestraffa honom men då hade turbulensen kring Sannfinländarna syn på mångkulturalism och flört med rasismen garanterat fortsatt. Sannfinländarna var mellan barken och trädet och gör nu dygd av nödvändigheten.

Triggar till hatprat

Då Immonen höll presskonferens om sitt beslut på onsdagen uppmanades politiker, journalister och forskare också sluta bråka med honom och partiets informationsansvariga Matti Putkonen hade tagit fram en lista på de värsta bovarna. Bland dem finns statsvetarna Jan Sundberg och Kimmo Grönlund.

De ska enligt Putkonen med sina uttalanden om Immonens text och bevekelsegrunder ha stört samhällsfreden bland annat genom att ha uppviglat medborgarna och medierna till hatretorik också efter att polisen konstaterat att Immonens skriverier följer lagen.

Journalisterna anklagas också för lögner, halvsanningar och felaktiga termer i bevakningen av fallet Immonen.

Det är säkert skäl för alla att tänka över sina formuleringar och att vara noggrann. Det samma kan man säga om Sannfinländarna själva. De talar med partisekreterarens mun om de asylsökande som välfärdsshoppare, de kallar de upp till 15 000 som väntas till Finland i år för illegala flyktingar och de vill skära i ”de flyktingstöd som skapar ojämlikhet”

Då man ber om preciseringar ges inga svar. I samma veva hävdar Jussi Halla-aho att myndigheterna i Sverige uppmanar asylsökande att ta sig vidare till Finland och kanske till och med betalar resan. Det svenska Migrationsverket säger att det är fullständig goja – men lögnen lever och mår bra i de sociala medierna och på det sannfinländska fältet. Likaså det nyspråk som partisekreteraren skapar.

Vem är det alltså som sist och slutligen triggar till hatretorik?

Läs också