Hoppa till huvudinnehåll

Långt ifrån jämställt i nyheterna

Webbsidan genows.io
På sidan genew.io kan man se hur jämställda de svenska nyheterna är. Webbsidan genows.io Bild: Skärmdump från genews.io genews.io

Män förekommer oftare i nyheterna än vad kvinnor gör. Olga Stern byggde en jämställdhetsräkare för att se hur stora skillnaderna var.

Det var under ett hackaton systemutvecklaren Olga Stern fick idén till sin jämställdhetsräknare. Ett hackaton är när utvecklare, designer och andra kreatörer möts för att utveckla sånt som inte redan finns.

Nyheter var temat för det hackaton Olga Stern befann sig på, och därifrån kom idén till en räknare som kunde se hur jämställda nyheterna var.

Olga Stern
Systemutvecklaren Olga Stern. Olga Stern Bild: Fredrik Lindström olga stern

Prototyp blev hemsida

Under hackatonet byggde Olga Stern en prototyp av räknaren, men den här sommaren ägnade hon hela sin semester åt projektet.

Nu finns sajten genews.io där man kan se hur könsfördelningen ser ut i nyhetsartiklar från 17 svenska nyhetssidor på nätet.

Räknaren hämtar in material som sedan analyseras. Dels avgörs vem det skrivs om genom personnamn, men också genom pronomen och ord så som syster, farfar eller kvinna.

Medvetenheten finns

Pia Heikkilä, nyhetschef på Åbo Underrättelser, och Ulrica Lövdahl, chef för Yle Österbotten, säger båda att de inte räknar sina intervjuobjekt, men att de är medvetna om hur det ser ut.

- I ett par omgångar har vi också räknat, och första gången vi gjorde det visade det sig att kvinnorna bara utgjorde 20-30 procent. Ulrica Lövdahl säger att det var chockerande.

När de senare räknade igen hade siffrorna jämnats ut något. Men det här är inte ett arbete man blir färdig med, menar Ulrica Lövdahl.

- Att bara vara medveten hjälper inte, vi måste jobba med det här varje dag, säger Lövdahl.

Inte bara att räkna

Både Pia Heikkilä och Ulrica Lövdahl framhåller också att det inte bara går att räkna kvinnor och män rakt av.

- Man måste också komma ihåg att se i vilken egenskap de finns med, säger Lövdahl. Kvinnor förknippas i stor utsträckning fortfarande med barn och fritid medan män förknippas med makt, politik och ekonomi.

Åbo Underrättelser gjorde innan dimissionerna i våras en artikel om en ung kvinna från Pargas som blev bilmekaniker. Det var en artikel som Pia Heikkilä i efterhand har funderat på om vinklingen var unken, att det var en nyhet att en kvinna blev bilmekaniker.

- Jag tycker det är bra att låtsas att det är normalt, att man medvetet väljer en pappa när man ska prata föräldraledighet, en kvinna när man ska ha en jägare, säger Ulrica Lövdahl.

Lövdahl menar samtidigt att det kräver en medveten satsning i kulisserna.

- Annars är det lätt att hamna i samma hjulspår, fortsätter hon.

På genews.io visas idag resultatet av 17 svenska nyhetssajters nya artiklar ihop, men Olga Stern berättar att det finns mer uppgifter att hämta ur datan.

- Man skulle till exempel kunna se hur det ser ut inom enbart sportartiklarna eller kulturen, och jag tror att det kommer visa sig att det ser lite jämnare ut i vissa av de olika kategorierna, säger Stern.

Jag tycker att man som journalist har ett ansvar för att öka jämställdheten och jobba aktivt mot könsstereotyper

Allas ansvar

Både Pia Heikkilä och Ulrica Lövdahl säger att det är hela nyhetsredaktionens jobb att se till att det blir en jämn representation. Men Lövdahl menar också att hon som chef har ett ansvar att förklara varför det är viktigt.

- Jag tycker att man som journalist har ett ansvar för att öka jämställdheten och jobba aktivt mot könsstereotyper, säger Lövdahl.

På rätt väg

På genews.io finns också en topplista med de nyhetssajter som har placerat sig mest jämställt för tillfället. Det är ett medvetet drag från Olga Sterns sida att lista de bästa.

- Om man vill kunna påverka samhället tror jag mer på att vara en positiv kraft, att ge en morot snarare än en piska, säger Stern.

Hon hoppas att det ska bli åtråvärt att ligga på genews topplista. Idag ligger de mest jämställda nyheterna på ungefär 35 procent kvinnor.

- Innan jag började med detta trodde jag att det skulle vara ungefär 60-40, säger Stern.

På Åbo Underrättelser har det blivit mer jämställt, säger Pia Heikkilä.

- Det ser bättre ut i ÅU idag än vad det gjorde för 20 och 40 år sedan.

Ulrica Lövdahl håller med om att det i ett längre perspektiv har blivit bättre, men att det går ganska långsamt.

Olga Stern konstaterar också att det finns mycket arbete kvar att göra.

- Även de nyhetssajter som ligger i topp på genews har långt kvar att gå, säger Stern.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle