Hoppa till huvudinnehåll

Någonstans finns ett barn som ser ut som Nora

Nora Tobiasson.
Nora Tobiasson. Bild: Yle/Louise Lindberg äggcellsdonator

Nora Tobiasson har genomgått flera, ganska smärtsamma ingrepp, för att hjälpa barnlösa människor som inte kan bli gravida på naturlig väg.

Det hände på riktigt

Verkligheten överträffar fiktionen. Stiftelsen vill höra vad som hände DIG. Vi ger dig 15 minuter, kom och dela med dig av din berättelse.

Stiftelsen vill komma i kontakt med personer som har inspirerande livshändelser som världen behöver höra. Har du eller någon du känner varit med om något häftigt, hör av er till oss!

Vi vill höra om vändpunkter i livet, stora beslut, död, kärlek, insikt, galna och roliga händelser.

Vi vill veta vad som hände DIG! Hör av dig till oss på johanna.dikert(a)yle.fi eller via vår Facebook-sida.

I Stiftelsens serie Det hände på riktigt får vi bekanta oss med personer som varit med om inspirerande och omvälvande livshändelser. Först ut är Nora och hennes fina historia.

Hur fick du idén att donera dina ägg?

För många år sedan fick en människa som står Nora nära diagnosen endometrios, en vanlig orsak till barnlöshet. Det här fick henne att börja fundera mycket kring barnlöshet och om hon kan göra någonting för att hjälpa sin vän och vilka lösningar som överhuvudtaget finns.

- Då fick jag reda på att man faktiskt kan donera sina egna äggceller och på det sättet hjälpa barnlösa människor.

Hur går det till?

Nora tog kontakt med en fertilitetsklinik och frågade dom hur det hela går till. Hon bestämde sig för att hon ville göra det och processen sattes igång.

- Första gången man donerar är det en ganska lång process med ingående läkarkontroller och psykologsamtal. De vill försäkra sig om att man är frisk och gör det för rätt orsaker.

Det hela tar ungefär två månader, från att man bestämt sig till att äggen tas ut.

Efter det börjar man ta hormonsprutor som man själv sticker i magen varje kväll i 10-12 dagars tid. Sen synkas donatorns och mottagarmammans menscyklar, så att när ägget tas ut och befruktas så är mottagarens kropp färdig att bli gravid.

Någonstans finns ett barn med Noras gener

Man har inte rätt att fråga så mycket efter att man lämnat sina ägg på kliniken. Men Nora vet att det någonstans finns ett treårigt barn med hennes gener.

- Jag har rätt att fråga om det blivit en graviditet och om barnet har fötts. Jag vet att någonstans finns en treåring från första gången jag donerade ägg, det känns jätteroligt.

Det är bara celler

Nora säger att hon ser på äggdonation på samma sätt som på att ge blod,det är bara celler ur hennes kropp som någon annan har större behov av. Det är någon annan som bär och föder barnet, det är inte mitt barn. Det känns bra att kunna hjälpa och kanske någon dag se ett resultat av det hela. Donation av celler påverkar inte äggproduktionen eller chansen att få egna barn.

- Om jag själv blir barnlös så har det ingenting med donationen att göra, säger hon.

Jag rekommederar andra att göra det här. Det finns ett stort behov av donatorer, köerna är flera år långa.

Barnet har rätt att kontakta Nora

När barnet fyllt 18 år kan hen få Noras kontaktuppgifter och söka upp henne.

- Jag hoppas att det kommer ett samtal eller att någon ringer på dörren sedan, det skulle vara jättespännande.

Nyligen publicerat - X3M