Hoppa till huvudinnehåll

Trög start för raketförsäljning i Vasa

Fyrverkeripjäser.
Fyrverkeripjäser. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist fyrverkerier

Yle Österbotten fick en pratstund med Krister Grönholm, juniorchef vid Vasa IFK som sköter försäljningen. Under förmiddagen var det väldigt lugnt.

- Ja, men det här är ju första dagen. Så här är det varje år. Man väntar till sista minuten och då köper man.

Krister Grönholm säljer fyrverkeripjäser inför helgen.
Krister Grönholm säljer fyrverkeripjäser inför helgen. Krister Grönholm säljer fyrverkeripjäser inför helgen. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist krister grönholm

Hoppas att regnmängden räcker

Eldningsförbud råder i markerna. Men varningarna, som utfärdas av Meteorologiska institutet, förnyas en gång per dygn och Krister Grönholm hoppas på det bästa.

- Än så länge är det förbud. Men vi väntar ju på regn.

Vad säger kunderna då?

- Det undrar hur det ligger till. Då berättar vi att det råder skogsbrandsfara och eldningsförbud. Folk är väldigt medvetna om väderutsikterna. Alla är ju på väg ut till stugorna och håller därför koll. Sedan har vi haft kunder som säger att de sparar raketerna till nyår om de inte kan använda dem nu, säger Grönholm.

Ni ger inte kunderna någon möjlighet att komma tillbaka med fyrverkeripjäserna ifall de inte kan använda dem på grund av förbudet?

- Nej, tyvärr inte. Det är bara att hålla tummarna. Och så kommer ju nyår, då är det bara att skjuta raketerna då i stället. De håller nog tills dess bara de förvaras torrt.

Raketer och andra fyrverkeripjäser säljs också på bland annat Minimani och Prisma i Vasa. Det är föreningar som sköter försäljningen. En del av vinsten går till föreningarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten