Hoppa till huvudinnehåll

Vasa mister Nelin-Cronströms konsthem

Erkki Salminen.
Erkki Salminen. Erkki Salminen. Bild: Yle/Kati Enkvist. erkki salminen

Museinämnden ska spara 150 000 euro nästa år. I tisdags beslöt Museinämnden i Vasa att avsluta verksamheten vid Nelin-Cronströms konsthem. Synd och skam, säger Erkki Salminen, chef för den regionala verksamheten.

Från och med sommaren 2016 avslutas verksamheten vid Nelin-Cronströms konsthem på Strandgatan.

- Jag är väldigt besviken och ledsen även om jag visste att det kunde gå så här. Jag hoppas att det finns något man kunde göra.

Konsthemmet ligger i en lägenhet på Strandgatan 15. På andra våningen finns bankkamrer Alfred Nelin och hans hustru Elins bevarade hem. Bostaden testamenterades till dottern Anne-Marie som var språkforskare.

Anne-Maries specialområde var svenska dialekter och estlandssvenskan. I och med forskningen reste hon mycket och sorligt nog omkom hon i Estoniakatastofen.

- Efter Anne-Maries död ville hennes man Nils-Erik Cronström att svärföräldrarnas och hustruns minne skulle bevaras. Cronström donerade allting. Konstverken och själva lägenheten på 96 kvadratmeter, säger Salminen.

Betydelsefull konst som ingen får se

Konstsamlingen består av 375 konstverk. Bland dem finns både utländska, inhemska och österbottniska konstnärer representerade.

- Tea Helenelunds skulpturer ser du här. Det är gedigen och fin samling som inte kommer att kunnas visas i sin helhet längre.

Vad anser du om att det i beredningen av ärendet ansågs att i Nelin-Cronströms konsthem inte har någon viktig betydelse med tanke på stadens historia?

- Jag håller inte med. Det här representerar ett samlarhem och en familj som ägnat hela sitt liv åt att samla konst.

Museiväsendet har minskat antalet utställningar sedan år 2013. Utställningarna kommer att bli ännu färre nästa år. Vad kommer det här att betyda för kulturlivet i Vasa?

- Att utställningarna blir färre är en ganska bra sak. Det finns många uställningar som håller öppet under kort tidsperiod. Istället borde man satsa på färre utställningar som visas under en längre tid, säger Salminen.

Vad som kommer att hända konstverken vid Nelin Cronström konsthem är ännu oklart.

- Den här helheten får vi aldrig se igen. Den är borta för evigt. Konstsamlingen borde skickas som helhet till Österbottens museum men lägenheten och lösöret får säljas.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten