Hoppa till huvudinnehåll

Bakom flyktingströmmen: Krig, förföljelse och fattigdom

Flyktingar väntar vid en tågstation i Makedonien för att kunna ta sig vidare till Serbien.
Flyktingar väntar vid en tågstation i Makedonien för att kunna ta sig vidare till Serbien. Flyktingar väntar vid en tågstation i Makedonien för att kunna ta sig vidare till Serbien. Bild: EPA/VASSIL DONEV makedonien

I juli korsade för första gången någonsin över 100 000 flyktingar Europas gräns under en och samma månad. Här är orsakerna till varför miljontals människor väljer att lämna sina hem.

Flyktingar som söker sig till Europa kan komma att bli ett långvarigt eller till och med varaktigt fenomen. Orsakerna är bland annat starka extremistgrupper som antagligen inte kommer att kunna underkuvas på tiotals år, bedömer experter.

Också tilltagande klimatförändringar tros vara en bakgrundsfaktor till konflikterna. Läs här om de länder som en stor del av flyktingarna väljer att lämna för Europa.

Antalet människor som flyr Syrien och Afghanistan.
Antalet människor som flyr Syrien och Afghanistan. Bild: Yle Uutisgrafiikka syrien

Syrien

I inbördeskriget i Syrien har civila offer blivit ett medel i krigsföringen. Civila har upprepade gånger varit mål för bombattentat eller befunnit sig mitt i stridigheterna.

Konflikten i landet började 2011 då en folkresning mot president Bashar al-Assad snabbt förvandlades till ett fullskaligt och blodigt inbördeskrig.

Stadsvy över ett sönderbombat Aleppo.
Inbördeskriget har drivit tusentals på flykt i Syrien. Stadsvy över ett sönderbombat Aleppo. Bild: EPA Syrien,krig

Mest barbarisk i inbördeskriget är den extrema jihadistgruppen Islamiska staten. IS sprider skräck genom att avrätta – förutom sina motståndare – lokalbor och även barn.

Experter bedömer att det kan räcka mellan 10 till 20 år för att helt kväsa de islamister som strider för IS.

Irak

Sedan en USA-ledd koalition anföll Irak år 2003 för att störta Saddam Husseins skräckvälde, har landet bara upplevt kortare perioder av lugn.

Våldsspiralen har de senaste åren tilltagit och situationen förvärras av inbördeskriget i Syrien som skvalpar över gränsen till Irak. IS har intagit stora områden främst i landets västra delar i provinsen Anbar.

Både irakiska styrkor och civila är föremål för attackerna. Nästan dagligen dör civila i bombattentat.

Afghanistan

Afghanerna flyr från konflikter som pågått i landet i flera årtionden. Den Natoledda internationella Isaf-operationen som fanns i Afghanistan fram till slutet av 2014 ledde till framsteg i landet men operationen kunde inte helt stoppa striderna.

Under första halvan av 2015 dog nästan en fjärdedel fler kvinnor och barn jämfört med samma tid förra året.

Civila finns nu allt närmare striderna eftersom rebeller och regeringsstyrkor anfaller varandra nära tätorterna.

Antalet människor som flyr Eritrea och Somalia.
Antalet människor som flyr Eritrea och Somalia. Bild: Yle Uutisgrafiikka grafik

Eritrea

Eritreaner flyr ett enväldigt och ett paranoiskt styre. Landet styrs med järnhand av ett parti som skapat ett angiverisystem för att hitta regeringsmotståndare.

Staten tvingar unga män till bland annat militärtjänst på obestämd tid. I praktiken jobbar befolkningen utan ersättning som enligt människorättsorganisationer kan jämföras med slavarbete. Kritiker kan torteras i flera dagar i sträck och deras familjer kan också straffas.

Uppskattningsvis 5 000 lämnar sitt hemland varje månad.

Somalia

Somalier lämnar landet på grund av kaos och konflikter som pågått i 20 år. Landets ekonomi har kollapsat och förutom olika klankrig sprider terrorgruppen al-Shabaab skräck.

Regeringsstyrkorna har tillsammans med styrkor från Afrikanska unionen pressat tillbaka al-Shabaab men terrororganisationen har ändå lyckats utföra beväpnade angrepp och bombattentat mot regeringen. Civila faller också ofta offer.

Somalisk kvinna med sitt svårt undernärda barn utanför en klinik i Modadishu
En somalisk kvinna håller i sitt svårt undernärda barn. Somalisk kvinna med sitt svårt undernärda barn utanför en klinik i Modadishu Bild: EPA/STUART PRICE amisom

Klimatförändringar spetsar till konflikterna

Klimatförändringen förutspås generera framtida konflikter och till och med krig då kampen om boyta tilltar. Det här gäller också i Syrien, enligt en studie från Columbia University.

Syrien plågades av torka mellan 2006 och 2011, och tvingade familjer att flytta från landsbygden till städerna. Prishöjningen på mat förvärrade situationen.

Forskarna understryker att torkan inte utlöste ett inbördeskrig. I stället förvärrades spänningarna så att de utbröt i en öppen konflikt.

Förutom torka förväntas bland annat höjd vattennivå påverka olika befolkningsgrupper i framtiden till exempel i Asien.

Västafrika

Allt fler, och i synnerhet kristna, flyr terrorgruppen Boko Haram i Nigeria. En del av de som kommer till Europa har ursprungligen emigrerat till Libyen. Det kaos som bröt ut efter att den libyska diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011 har ändå fått många att söka sig vidare till Europa.

Precis som i många andra västafrikanska länder finns det i Mali inte tillräckligt med åkermark för den växande befolkningen. Över tre miljoner människor lider av hunger och fattigdomen är utbredd.

Tidigare räknades Mali som ett modelland för demokrati i Afrika men våldsamheterna har spridit sig även hit.

Förstfödda förväntas försörja

I bland annat Senegal, Guinea och Gambia sänder föräldrarna iväg de äldsta pojkarna eftersom de tros vara mer kapabla än sina systrar att hitta arbete. Pojkarna förväntas sedan skicka en del av sin lön för att hjälpa familjen.

För att finansiera resan över Medelhavet måste familjerna sälja sin boskap och andra tillgångar.

En del forskare tror att de som lämnar sitt hemland har en alltför positiv bild av livet i Europa, då många av de som redan anlänt till Europa inte vill berätta för sina familjer om motgångarna.

Källor: New York Times, Frontex, IOM (Missing Migrants Project), UNHCR, The Guardian, CNN, AP.

Päivi Koskinen/Yle Uutiset