Hoppa till huvudinnehåll

Esko Ahos samhällsfördrag skulle få Finland på fötter

När Finland höll på att glida in i ekonomisk recession började statsminister Esko Aho med sin regering och finansminister Iiro Viinanen diskutera om ett samhällsfördrag.

I Finland har vi en lång historia av inkomstpolitiska helhetslösningar (inpo, på finska tupo). Dessa avtal har ingåtts genom trepartsförhandlingar mellan arbetsgivare, arbetstagare och regering. När Finland höll på att glida in i ekonomisk recession började statsminister Esko Aho med sin regering och finansminister Iiro Viinanen diskutera om ett samhällsfördrag där alla parter skulle komma till en konsensus om hur man skulle spara.

I Obs diskuteras för vad och för vem Esko Ahos samhällsfördrag egentligen är. Allan Rosas, professor i folkrätt, säger att samhällsfördrag ursprungligen kommer från 1600-1700-talets upplysningsfilosofer som John Locke och Rousseau och innebär ett avtal man gör med sina medborgare. Ordet samhällsfördrag har ännu en positiv klang, medan "konsensus" i recessionens Finland fått en negativ klang och börjat innebära bara nedskärningar.

Ingen vet ännu vad samhällsfördraget skall innebära. Men det är ett tvåårigt avtal som skall pressa ner kostnaderna i Finland: löner, priser, industri och dessutom omorganisera konkurrenslagstiftningen.

Samhällsfördraget blir också ett prov på om den nya borgerliga regeringen kan komma överens om något med löntagarorganisationerna utan socialdemokraternas hjälp.

Socialdemokraternas ordförande Pertti Paasio förstår inte Esko Ahos fördrag där arbetslösa och pensionärer skall betala. Lönesänkningar är man i princip för i oppositionen, men man vet inte om man kan godkänna ett avtal som slår på de fattiga.

Statsminister Esko Aho och finansminister Iiro Viinanen har träffat ledarna för fyra löntagarorganisationer. Det samhällsfördraget egentligen går ut på är hur man skall kunna spara pengar. Och att alla skall spara. Lauri Ihalainen från FFC tycker höginkomstagarna måste offra mera än låginkomsttagarna, medan Esa Swanljung från FTFC anser att alla skall behandlas lika.

Susanna Ginman intervjuar Aho efter den inledande diskussionen, men hon får inte mera kött på benen av statsministern. AFC:s VD Tapani Kahri säger att arbetsgivarna är beredda att komma med i ett samhällsfördrag.

President Mauno Koivisto vill inte delta i diskussionen om samhällsfördraget. Regeringen åtnjuter dock hans förtroende och han menar att man har goda förutsättningar för ett avtal. Ordförande för industrins centralförbund Jaakko Ihamuotila vill sänka lönerna. Alla hinder för utländsk investering i Finland borde avskaffas.

Regeringen med statsminister Esko Aho och finansminister Iiro Viinanen vill med sitt avtal höja skatterna, sänka priset på jordbruksprodukter och virke, samt frysa priser och löner.

Löntagarorganisationerna kunde tänka sig att gå med på att frysa lönerna, men inte på att sänka lönerna. Det är skulle i så fall vara första gången lönerna fryses sedan andra världskriget. Avtalet på två år skulle också gälla en slopad semesterpenning och de s.k. Pekkanen-dagarna skulle slopas. Andra sparåtgärder skulle vara tvångspermitteringar, nedskärning i socialskyddet och barnbidraget. Regeringen hotar att göra en ännu blodigare budget om löntagarorganisationerna inte går med på avtalen.

Att sänka lönerna för att få igång exporten väcker diskussion. Målet med dessa åtgärder skulle vara en sänkning av arbetslösheten. Och man skulle också kunna investera och bygga nytt och skola om sig. Men löntagarorganisationerna valde att offentligt tacka nej till den typens samhällsfördrag.

Den tredje parten: arbetsgivarna menar att man inte kan gå med på fördraget utan lönesänkningar för då skulle Finland inte vara konkurrenskraftigt. Förbunden krävde en sänkning av lönerna. Men det går inte löntagarorganisationerna/fackförbunden med på.

Ahos samhällsfördrag sköts i sank. Samhällsfördraget förblev en gåta för de flesta finska medborgare, och en större kritisk diskussion fördes inte kring avtalet. Däremot kom nedskärningarna att drabba alla. Trafikminister Ole Norrback kommenterar att det skulle vara värre för alla att inte göra något för ekonomin blir sämre och sämre.

Också regeringen och riksdagen sänkte sina löner. Man ville föregå med gott exempel. Industriarbetarna strejkade mot alla nedskärningar och mot Iiro Viinanens uttalande att det är onödigt att höra till facket.

Landet Finland gick dock mot sänkta löner och tvångspermitteringar i stället. Och devalvering.

Riksdagsval i Finland

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Lotsen är livvakt på haven

  Lotsarnas historia fram till 1994.

  Finlands skärgård är svår att navigera i. Fartyg manövrerar förbi många öar och grund. Därför är lotsarna viktiga. I dokumentären "Med havet som arbetsplats" (1994) av Bosse von Willebrand och Rikard Thölix får vi höra lotsarnas historia.

 • Att vara lots i Pellinge

  En bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

  Hur är det att vara lots och hjälpa fartyg? Se en bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

 • Fraktfartyget m/s Pamela

  Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

  Far och son Tollander har ett rederi. Pappa Ingmar Tollander sköter businessen i land, medan Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

 • Med m/s Norrö från Kotka till Antwerpen

  Finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

  Carl Mesterton tar oss med på lastfartyget m/s Norrö från Kotka till Antwerpen och vi får uppleva finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

 • Ariadne - en labyrintisk mardröm av Walentin Chorell

  Vilsna mänskor söker kärlek i ett labyrintiskt ämbetsverk.

  I pjäsen Ariadne av Walentin Chorell söker vilsna människor (Lasse Pöysti och Nisse Brandt) efter kärlek och mänsklig närhet, medan de tappar bort sig i ett mardrömslikt ämbetsverk.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

 • Konsekvenser av en kärnkraftsolycka

  Veckans Puls 1986 granskar följderna.

  Några dagar efter olyckan i Tjernobyl funderar man på konsekvenserna av en olycka av det här slaget. Vad händer i Ukraina och Kreml, och hur kan Finland skydda sig?

 • Hur skyddar man sig mot radioaktiv strålning

  Kärnkraften är säker, och mot strålningen hjälper t.ex. jod.

  Innan olyckan i Tjernobyl talade man i Finland om en hypotetisk olycka i ett kärnkraftverk. Kärnkraften ansågs dock säker.

 • Stålmannen Viljami Hautaviita

  Finlands starkaste man från Lappfjärd.

  Viljami Hautaviita från Lappfjärd fascinerade Österbotten och hela Finland genom att böja järnspett och hästskor samt dra bussar med tänderna. Hautaviita berättar anekdoter om tandläkarbesök och om sina kostvanor: mjölk, rågbröd eller ett halvt kilo smör samt några pilsner.

 • Hundens bästa vän

  En "kusligt gripande dokumentär om hundar och människor".

  En hund är alltid en ärligare och bättre vän än en människa påstår många av de intervjuade i Peter Berndtsons kusligt gripande dokumentär om hundar och människor.

 • Bysmeden i Köklax

  Hjalmar Tallberg smider, sjunger och berättar anekdoter.

  Hjalmar Tallberg är sjätte generationens smed. Här talar han om smedsyrket och om inbördeskriget och den ryska parentesen. Dessutom sjunger han och berättar anekdoter.

 • Fogeli kuvar sin rädsla med sprit

  En alkoholist hittar alltid ett svepskäl att börja dricka.

  En alkoholist hittar alltid ett svepskäl att börja dricka, berättar Kaj "Fogeli" Fogelholm. Kaj Fogelholm är rädd, mest rädd är han för sig själv. Därför får han aldrig något till stånd, han lämnar allt på hälft.

 • Jussarö - gruvan i havet

  En fascinerande färd till Jussarö gruva under havet.

  Redaktörerna Henrik Cederlöf och Lars Biström tar oss med på en fascinerande färd till Jussarö gruva 1965.

 • Morgonpromenad i Helsingfors

  Se en poetisk film då staden vaknar en morgon år 1960.

  Antero Ruuhonen och Stig Törnroos har gjort en poetisk film där Helsingfors vaknar. Vi får se förälskade par, duvor, torgförsäljare och vackra byggnader i ett Helsingfors 1960.

 • Till minnet av Markus, nästan 5 år

  Efter det första sorgeåret vet man vad det är att sörja

  När det första sorgeåret är till ända vet man vad det är att sörja, säger Gösta Karf i den här sorgliga men vackra dokumentären om ett litet barns död. Lilla Markus Karf omkom i en våldsam bilbrand hemma på gården i Jakobstad år 1986.

 • Att bli sjukskötare

  Vi besöker Vasa sjuksköterskeskola.

  Här besöker vi Vasa sjuksköterskeskola, där över hälften av sjuksköterskorna i vårt land utbildades 1963. Vi får se skolan som är bunden med Vasa centralsjukhus.

 • Mormonmissionärer i Finland, Jakobstad

  Den unga amerikanen David Stokes är på missionsresa.

  "Well, here I am in Pietarsaari", börjar den unga amerikanen David Stokes sin dagbok. Han är på missionsresa i Finland, Jakobstad och skall sprida ordet om Jesu kristi kyrka av sista dagars heliga, eller mormonkyrkan.

 • Jakobstad - en stad som andra

  Ywe Jalander vill tränga djupt in i stadens hjärta.

  Ywe Jalander vill inte presentera konventionella siffror och fakta om Jakobstad. Med den här filmen vill han tränga djupt in i stadens hjärta, se klasskillnaderna och ungdomen.

 • Kvinnorna på Själö

  Mikaela Weurlander om sorgliga kvinnoöden på Själö.

  "I som här inträden lämnen bakom eder allt hopp". Själö hospital kan ses som en ful fläck i Finlands historia. Mikaela Weurlander låter sorgliga kvinnoöden träda fram i sin dokumentär om Själö.

 • Ett hårt liv som cirkusartist

  Bakom cirkusens spännande magi ligger hårt arbete

  Bakom cirkusens spännande magi ligger ofta hårt arbete och ett fattigt liv. På 1970-talet var det så gott som omöjligt att försörja sig som cirkusartist

 • Sovstad - idyll eller dystopi?

  Hur ser verkligheten i förorten ut bakom fasaderna?

  Invånarna i förorterna bor i en trygg miljö där barnen kan leka fritt. De har nära till storstaden och naturen. Men hur ser verkligheten ut bakom fasaderna?

 • En kommunalläkares vardag i Borgå

  Bråda tider för kommunalläkare Olof Palmgren i Borgå 1962.

  Det är bråda tider för kommunalläkare Olof Palmgren i Borgå 1962. Redaktör Pontus Nordling har gjort en dramatisk film där vi får följa med Palmgrens arbete.

 • Kent från Jakobstad

  Kent åker till Stockholm från Jakobstad för att bli känd.

  Vi möter Kent han som åker till Stockholm från Jakobstad för att bli känd. Saker och ting går inte riktigt som han hade tänkt sig.

 • Militärkuppen i Chile 1973 skulle rensa landet från oliktänkare

  Den 11 september 1973 tog general Pinochet makten i Chile.

  Den 11 september 1973 gjorde general Augusto Pinochet och hans junta en militärkupp i Santiago de Chile. President Salvador Allende störtades. General Pinochet började en sjutton år lång militärdiktatur där oliktänkare och vänstersinnade förföljdes. Militärkuppen hade starkt stöd av USA.

 • Tove Jansson läser Sommarboken

  Om Sophias sommar med gamla farmor och sin pappa på en ö.

  Varje gång blir nätterna mörka helt oförmärkt. Tove Jansson läser hela Sommarboken, tjugotvå kapitel, om Sophias sommar med sin gamla farmor och sin pappa på en ö i skärgården.

Nyligen publicerat - Arkivet