Hoppa till huvudinnehåll

Finska naturens dag firas på Malmgård

Där som sädesfälten böja sig för vinden...
Malmgård övergick till ekologiskt jordbruk år 1995 (Illustrerande arkivbild). Där som sädesfälten böja sig för vinden... Bild: YLE/Jonas Blomqvist sädesfält

På lördag firas Finska naturens dag på herrgården Malmgård i Lovisa.

Malmgård är en av flera ekologiska gårdar som deltar i naturens dag.

Det blir blir föreläsningar om den ekologiska verksamheten på herrgården. Malmgård övergick till ekologiskt jordbruk år 1995 och har därefter specialiserat sig på forntida spannmålssorter som spelt och emmer. Därtill vidareförädlar Malmgård sitt eget ekologiska spannmål till bl.a. flingor, sädesris och mjöl av olika slag.

Metsälän luomutila från Mörskom deltar dessutom med ett markandsstånd utanför gårdsbutiken med deras ekologiska bärprodukter.

Finska naturens dag - som nu arrangeras för tredje gången - firas alltid det sista veckoslutet i augusti. Meningen är att skapa en ny finländsk folktradition och instifta en ny vedertagen flaggdag. På Finska naturens dag ordnas utflykter och evenemang på olika håll i Finland, till exempel i nationalparkerna.

För ett år sedan firades dagen genom 107 evenemang som var öppna för allmänheten och där över 11 200 finländare deltog.

Huvudarrangörerna för Finska naturens dag är Finlands miljöcentral SYKE, Finlands naturskyddsförbund, Forststyrelsens naturtjänster och Biologi- och geografilärarnas förbund BMOL.

Finska naturens dags beskyddare är Republikens Presidents hustru, fru Jenni Haukio.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland