Hoppa till huvudinnehåll

Fokus på flyktingkrisen

60 miljoner människor är på flykt på grund av krig, konflikter och förföljelse. Hur skall Finland och Europa hantera flyktingkrisen? I en extra lång specialsändning diskuterar Obs debatt flyktingproblematiken.

I sändningen medverkar fredsforskaren och tidigare EU-parlamentarikern Tarja Cronberg, Emina Arnautovic, årets flyktingkvinna år 2007, Arno Tanner, docent i befolkingsstudier och André Noël Chaker, författaren till boken The Finnish Miracle.

Tarja Cronberg
Fredsforkare Tarja Cronberg medverkar i kvällens specialsändning. Tarja Cronberg Bild: Lehtikuva tarja cronberg

I sändningen hör vi också FN:s människorättsrapportör Elisabeth Rehn.

- Vi har en lite naiv uppfattning om flyktingar i detta land. En riktigt bra och acceptabel flykting är uthungrad, har flugor i ögonen, är skorvig och ser eländig ut. En sådan får absolut inte ha en mobiltelefon eller märkeskläder. Folk verkar inte förstå vad det politiska hotet, dödandet och krigandet är som gör att de här människorna måste fly, säger Rehn.

Bettina ny debattledare

Bettina Sågbom debuterar som programledare i Obs debatt i och med kvällens flyktingdiskussion.

- I dag har 50 flyktingar hittats döda i en lastbil. Det här är ett exempel på mänskliga tragedier som dagligen utspelas i Europa, säger Sågbom. Jag är medveten om att vi inte kommer att lösa flyktingproblemet på 65 minuter men jag hoppas att vi åtminstone kan reda ut några frågetecken i kväll.

fllyktingkrisen i Europa i obs debatt
Hur skall vi hantera flyktingkrisen? fllyktingkrisen i Europa i obs debatt Bild: Mattias Fagerholm/Yle flyktingkris

Vi har också kontakt med Yles korrespondenter i Europa. Dan Ekholm ger en direktrapport från Berlin och Ingemo Lindroos medverkar från Stockholm.

- I Sverige råder en "kavla upp ärmarna" -attityd, skriver Lindroos på Twitter med anledning av flyktingdebatten i Sverige.

Obs debatt sänds kl 19.55-21.00 på Yle Fem. Du kan delta i den direktsända diskussionen under hashtaggen #yledebatt

Läs också