Hoppa till huvudinnehåll

Hösten kommer snart…

Nicolina Zilliacus-Korsström
Yle Fems programchef Nicolina Zilliacus-Korsström Nicolina Zilliacus-Korsström Bild: Jyrki Valkama / Yle nicolina zilliacus-korsström

Årets version av den långa sommaren börjar närma sig sitt slut, även om vädret ju, som känt, blev somrigt först nu riktigt på slutrakan.

Med hösten kommer också den traditionellt kanske främsta tv-säsongen igång, även om säsongerna nuförtiden blir allt mer jämstarka, när man kan ta del av vårt innehåll lika lätt på stugan som hemma i soffan. Det märktes inte minst i somras när dramaserien Jordskott kunde locka över 200.000 tittare till tv:n och dessutom flera tiotalstusen till Arenan. Roligt! Och ännu är det lite kvar av den…

Hösten innebär ju att alla våra gamla bekanta program, som sänds veckovis, börjar vara tillbaka i rutan. Från och med den här veckan är bland annat Efter Nio och Närbild tillbaka, Obs debatt började förra veckan och nästa vecka är det dags för bl.a. Spotlight.

Men sedan är det början av september som blir riktigt stressig för den som inte vill missa något nytt. På resande not, med Thomas Lundin, är tillbaka lördag 5.9 för en ny, ytterligare vässad och uppiffad säsong av frågesportsprogrammet med avstamp i gamla Eurovisionslåtar.

Strömsö startar den nya säsongen med att fokusera på något riktigt trendigt. Återvinning och användning av rester är temat för höstens första nya Strömsö, som samtidigt är en extralång direktsändning 6.9. Sändningen i tv är två och en halv timme lång, men på Arenan fortsätter den ännu med ytterligare en halv timme när TV-nytt tar över på Yle Fem.

Genast på måndagen efter det, 7.9, startar serien Natur så in i Norden. I tolv avsnitt får vi njuta av den nordiska naturen, men utan att behöva vara extrema, paddla, klättra eller fotvandra i dagar, utan mera bekvämt, med kortare avstånd och dessutom god, ja t.o.m lyxig, mat med på färden.

Den svenska serien Kronjuvelerna av Carina Dahl och Ella Lemhagen har sedan Finlandspremiär onsdag 9.9, något år efter sändningen på SVT. Serien samlade en miljonpublik i Sverige, och kommer säkert också att intressera många tittare här hos oss.

Så är hösten i gång, och jag kan bara önska er många sköna kvällar, eller varför inte dagar eller nätter, i sällskap med oss på Yle Fem och Yle Arenan!

Nicolina Zilliacus-Korsström
Programchef, Yle Fem & Yle Arenan

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem