Hoppa till huvudinnehåll

Klassiskt i jazzen

Jazzpianisten Duke Ellington spelar piano
Duke Ellington Jazzpianisten Duke Ellington spelar piano fokus på klassiskt i jazzen

När jazzmusiker blir tillfrågade om, vilka klassiska kompositörer de har lyssnat på och blivit influerade av, är svaret oftast Bach, Debussy, Ravel, Stravinsky och Bartok. Fokus på Sibelius i jazzen, Radio Vega kl.18.03

Influenser, och direkta lån, av de här kompositörerna kan man höra i ett antal jazzkompositioner och -solon.

Många klassiska kompositörer, t.ex. Bernstein, Copland, Gershwin, Ravel, Shostakovitch, Stockhausen och Stravinsky har, å sin sida, influerats av jazzen och blandat in ”jazzelement” i sina verk.

Men medan det inte råder någon brist på jazztolkningar av klassik musik, är det inte alls lika vanligt, att klassiska kompositörer skriver nya arrangemang av jazz. Här följer några exempel på klassiskt i jazzen:

Art Tatum

Pianisten Art Tatums repertoar bestod huvudsakligen av s.k. standards, Broadwaymelodier och annan amerikansk populärmusik från 1920, -30 och -40-talet. Men några klassiska stycken fanns också på Tatums repertoar, bland dem Dvoráks Humoresque.

Gitarristen Django Reinhardt improviserade kring första satsen ur Bachs Konsert för två violiner, klarinetisten Eddie Daniels tog sig an Erik Saties första Gymnopedie, Art Ensemble Of Chicago tolkade Monteverdi och the Bad Plus gjorde sin version av Stravinskijs Våroffer. För att nu nämna några.

Modern Jazz Quartet

Bland längre verk skall också nämnas Miles Davis och Gil Evans tolkning av Rodrigos Concierto de Aranjuez samt Gershwins Porgy And Bess. The Modern Jazz Quartet har också spelat in de här två verken men är väl nog mera kända för sina Bach-tolkningar. Tillsammans med gitarristen Laurindo Almeida spelade de Bachs Fuga i a-moll.

Duke Ellinngton

Duke Ellington var, under hela sin karriär, besatt av tanken på att komponera längre verk som kunde mäta sig med de klassiska kollegornas klassiker. Han komponerade visserligen många sviter men också i dem saknas de långa musikaliska bågarna och helheterna som utmärker klassiska verk.

Utöver sin egen produktion, skrev Ellington jazzarrangemang av klassisk musik, t.ex. Griegs Peer Gynt och Tjajkovskis Nötknäpparen. Det är Duke Ellingtons och Billy Strayhorns arrangemang av uvertyren till den här balettsviten som spelas av Lincoln Center Jazz Orchestra.

Deodato

1973 kom Eumir Deodatos nio minuters version av inledningen till Richard Strauss Also Sprach Zarathustra på albumet Prelude. Den gavs också ut som singel i en kortare version samma år och blev en stor hit.

Wayne Shorter

Till de mest lyckade jazzversionerna av klassisk musik räknas Wayne Shorters Valse Triste från albumet The Soothsayer. Gene Krupas orkester gjorde sin version av valsen redan 1946 men av någon orsak har den inte uppmärksammats i samma grad som Shorters. Gene Krupas orkester spelade hela kompositionen medan Shorter valde, att spela bara en del av den.

Fokus på Sibelius i jazzen, Radio Vega kl.18.03

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Teater: Storsatsningen Kalevala imponerar och förbryllar

  Experimentellt möte mellan musik- och dockteater.

  I år fyller Finlands nationalepos Kalevala 170 år. Samtidigt fyller landets äldsta teater, Åbo Svenska Teater 180 år. Detta firas genom att slå på stortrumman med den tvärkonstnärliga föreställningen som har det föga överraskande namnet, Kalevala.

 • Ulla-Christina Sjöman har bett för människor i nöd, på heltid, i över 40 år: "Jag har inte hunnit med så mycket annat"

  Idag ber Ulla-Christina Sjöman på rummet i ålderdomshemmet.

  Ulla-Christina Sjöman har bett för mänskor i nöd, på heltid, i mer än fyrtio år. Idag håller hon sina bönestunder i lugn och ro hemma på rummet i ålderdomshemmet i Helsingfors, men det fanns en tid då hennes förbönskvällar fyllde kyrkorna runtom i Finland och också utomlands.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.