Hoppa till huvudinnehåll

"På lördag klockan tio är vi beredda"

Kati Kivilahti-Fagerudd i familjens hus i Lovisa
Kati Kivilahti-Fagerudd är beredd att presentera sitt hem för tusentals besökare. Kati Kivilahti-Fagerudd i familjens hus i Lovisa Bild: Yle/Stefan Paavola kati kivilahti-fagerudd

Militärer och krukmakare har bott i huset. Det har också varit ett så kallat "gubbhem". Den mest kända invånaren är Axel Ringström, en vetenskapsman, teosof och rådsherre som dog 97 år gammal år 1945.

Huset är byggt år 1800 och är ett av de hus i Lovisa som kommer att välkomna tusentals besökare under evenemanget "Lovisa historiska hus" under veckoslutet.

Huset på Trädgårdsgatan 31 i Lovisa
Ringströms gård Huset på Trädgårdsgatan 31 i Lovisa Bild: Yle/Stefan Paavola kati kivilahti-fagerudd

Kärlek

Idag är det dansaren Kati Kivilahti-Fagerudd och musikern och kompositören Martin Fagerudd som bor i huset. De hade börjat längta bort från landsortsidyllen i Askola till en plats som skulle ligga nära havet och mera centralt. Huset hittade paret Fagerudd på webben.

- Det var kärlek vid första ögonkastet, säger Kivilahti-Fagerudd.

Kakelugn hemma hos Kati Kivilahti-Fagerudd
Kakelugnen Kakelugn hemma hos Kati Kivilahti-Fagerudd Bild: Yle/Stefan Paavola kati kivilahti-fagerudd

Blir aldrig färdigt

Paret Fagerudd har också tidigare öppnat sitt hem under evenemanget "Lovisa historiska hus".

- Den kanske vanligaste frågan vi får av besökarna, brukar vara: När blir det färdigt? Jag brukar svara, att huset har stått här över 200 år och att det just nu råkar vara vi som bor här eller som rättare sagt "lånar" det av de efterkommande. Färdigt blir det med andra ord aldrig. Vi gör små renoveringar och justeringar nu, men efter oss kommer det andra som vill göra sina egna personliga lösningar, skrattar Kivilahti-Fagerudd.

Ingen bastu

Det första som paret Fagerudd tog sig an, var bastun.

Hunden Pippi poserar i sitt hem i Lovisa.
En av invånarna Hunden Pippi poserar i sitt hem i Lovisa. Bild: Yle/Stefan Paavola kati kivilahti-fagerudd

- Den slängde vi ut. En bastu sitter dåligt i ett gammalt fint hus som det här. Vi förnyade också elsystemen och flyttade köket till en annan plats och öppnade mellantaket för att få mera rymd, säger Kivilahti-Fagerudd.

Kaotiskt men roligt

Om då renoveringsskedet var kaotiskt, så brukar också evenemanget "Lovisa historiska hus" vara det. Det är stressigt att få allt färdigt och ibland brukar Kivilahti-Fagerudd fråga sig själv, varför hon överhuvudtaget vill vara med på ett hörn.

- Visst är det också roligt. När människorna börjar trampa in över tröskeln och man ser hur de blir inspirerade över vissa detaljer, då känns det bra. Det är också trevligt att träffa nytt folk, svara på frågor och ge renoveringsråd.

Intressant detalj hos Fagerudds i Lovisa
Fönster Intressant detalj hos Fagerudds i Lovisa Bild: Yle/Stefan Paavola kati kivilahti-fagerudd

Trevligt evenemang

Överlag är evenemanget ett fint jippo, säger Kivilahti-Fagerudd.

- Det är helt enkelt ljvuligt. Vi har en fantastisk vi-anda i Lovisa. Det säger en hel del om "spiriten" här i staden, konstaterar Kivilahti-Fagerudd, som också säger att det inte nödvändigtvis behöver vara sol under evenemanget. Däremot får det gärna vara torrt väder - av förståeliga skäl.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland