Hoppa till huvudinnehåll

Polis: Jakobstad är inget Chicago

Beni Edström, Ellen Moisio och Magnus Jakobsson.
Beni Edström, Ellen Moisio och Magnus Jakobsson. Beni Edström, Ellen Moisio och Magnus Jakobsson. Bild: YLE/Marcus Lillkvist ellen moisio

Skolparken i Jakobstad har varit skådeplats för oroligheter i sommar. Flera knivdåd har inträffat i parken och senast i tisdags knivskars en person och två pojkar hotades.

- Den här sommaren har varit lite extrem. Tyvärr har det varit oroligheter där också knivar varit inblandade, säger kriminalkommissarie Magnus Jakobsson.

Jakobstad har seglat upp i rubrikerna på ett föga smickrande sätt i sommar. Vi frågade kriminalkommissarie Magnus Jakobsson, Ellen Moisio som studerar på Jakobstads gymnasium och Beni Edström som arbetar som handledare för unga på After Eight och själv är tonårsförälder om det blivit stökigare.

- Om man bara läser rubrikerna och följer sociala medier så får man lätt den bilden. Men jag tror nog att det varit rörigt förut också. I dag får vi så snabbt information om olika incidenter så vinklingen kan bli lite felaktig. Men inte kan vi förneka att det varit oroligt i sommar, säger Magnus Jakobsson.

Skolparken i Jakobstad
Skolparken i Jakobstad har varit centrum för oro och stök i sommar och flera knivdåd har inträffat i parken. Skolparken i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman skolparken

Alkohol och droger

Ellen Moisio går i gymnasiet som är beläget strax intill Skolparken. Hon upplever inte parken som en otrygg plats.

- Jag upplever inte att Skolparken är en extra stökig plats, åtminstone inte dagtid. Men många människor och alkoholister samlas där. På kvällar och helger är parken det ställe där folk samlas och också dricker alkohol, säger Ellen Moisio.

Det talas om att alkohol och droger är allmänt förekommande bland unga i Jakobstad. Är det så?

- Visst finns det en hel del alkohol. Drogerna märker man inte av i stadsbilden, det sker mera privat tror jag. Men man hör om droger hela tiden. Jag tror att drogerna är mera utbredda än man kan föreställa sig, säger Ellen Moisio.

Psykiskt illamående

Beni Edström jobbar som handledare på After Eight och även som tonårsförälder kommer han i kontakt med ungdomar. Beni Edström säger att det psykiska illamåendet bland ungdomar har ökat markant.

Stökigt i skolparken i Jakobstad efter skolavslutningen
Vi ska ta tillbaka Skolparken, den ska vara en plats där människor i alla åldrar kan träffas och trivas tillsammans, säger Beni Edström. Stökigt i skolparken i Jakobstad efter skolavslutningen Bild: Yle/ Kjell Vikman skolparken

- Man upplever att alkohol och droger kanske mer än tidigare hör till vardagen. Som förälder och handledare är jag bekymrad. Speciellt när jag dessutom upplever att det psykiska illamåendet har ökat, kanske till och med markant under de senaste åren. Risken är att de unga prövar på droger och att de trillar dit. Då blir både studier och arbete lidande, säger Beni Edström.

- Men trots oron är det samtidigt viktigt att vi skapar en framtidstro, speciellt för de unga, säger Beni Edström.

Det hjälper inte att blåsa upp skräckscenarion, säger Edström. Istället måste vi möta ungdomarna där de är i dag och framför allt lyssna på dem.

- Vi måste lyssna. Vilka är deras önskningar och förhoppningar inför framtiden?

Yles artiklar om våldsamheter i Skolparken har fått många kommentarer på webben. "Jakobstad är ingen trygg stad, alkohol och droger är allmänt förekommande", skriver signaturen förälder. Är vi invaggade i en falsk trygghet?

- Jag tror inte att läget är värre än i andra städer, men i vår lilla stad kommer det här problemen upp till ytan. I en av kommentarerna benämndes Jakobstad som ett "Chicago", men det vill jag tillbakavisa. Inte har vi en sådan stad. Trots allt har vi en trygg stad där man kan bo och arbeta och gå på gatorna utan att vara rädd för att råka ut för något vansinnesdåd, säger Magnus Jakobsson.

Ellen Moisio säger att mycket beror på i vilka kretsar man rör sig. Hon känner sig inte otrygg när hon rör sig på stan.

- Det handlar mycket om vilka kretsar man umgås i. Helst undviker jag att röra mig ensam sent om kvällarna, men det tror jag gäller på de flesta orter. Inte är jag rädd för att någon ska hoppa på mig.

På After Eight där man arbetar med ungdomar i verkstäder och även har en uppsökande verksamhet så märks det att många unga mår dåligt.

- Det ökar, men vad det beror på är svårt att säga. Sist och slutligen är det viktiga att vi bryr oss om de unga. Jag tror på att jobba långsiktigt. Vi måste alla tillsammans hitta former och miljöer där vi kan mötas och skapa en dräglig tillvaro, säger Beni Edström.

Lämna soffan och vinglaset

I Yles kommentarsfält uppmanar kommentatorn "Förälder" de vuxna att kliva upp ur soffan och släppa vinglaset och bege sig ut för att se vad de unga håller på med.

- Tummen upp för den kommentaren. På Jakobs dagar befann sig 10 000 personer i stan när KAJ körde i gång i Skolparken. Alla åldersgrupper fanns på plats och det ger ett lugn. Jag var själv på jobb och visst förekom det mycket alkohol, men det gick ändå lugnt till trots att så många samlades i centrum, säger Magnus Jakobsson.

Beni Edström vill att människorna "tar tillbaka" Skolparken och inte låter den bli en plats för våld och fylleri.

- Ta tillbaka stadsrummet, överlåt det inte till att bli ett litet getto där man kan göra sådant som sen lyfts upp i feta rubriker, säger Edström.

Flera vuxna på stan skulle lugna läget säger Ellen Moisio.

- Ungdomar rädda att föräldrar eller deras bekanta ska se dem. De blir försiktigare och lugnare om föräldrar också rör sig ute på stan och i Skolparken, säger Moisio.

Magnus Jakobsson vill lyfta fram de föräldrar som går runt i stan på kvällar och helger.

- Det är en bra grej. Jag vill verkligen lyfta på hatten för de föräldrar som stänger av teven och ger sig ut för att ta sitt ansvar.

På sociala medier vill de som kommenterar ofta se fler poliser i stadsbilden. Räcker polisens resurser till?

- Nej, vi har inte möjlighet att finnas i parken hela tiden, men vi kör förbi så ofta vi kan och alla extra öron och ögon tas emot med tacksamhet.

Stänga Skolparken

En del som kommenterar på webben vill att man stänger Skolparken. Vad säger panelen om att hägna in och låsa parken?

- Nej, det hjälper inte, säger Ellen Moisio.

Folk skulle bara söka sig till andra platser. Inte heller kriminalkommissarien vill ha något staket.

- Men det finns andra saker vi kan göra för att lugna läget, säger Magnus Jakobsson.

- Absolut inte. Ett staket är inte rätt väg att gå, säger Beni Edström.