Hoppa till huvudinnehåll

Thailand riktar bombmisstankar mot turkiska nationalister

Skadad hinduhelgedom i Bangkok restaureras
Skadad hinduhelgedom i Bangkok restaureras Skadad hinduhelgedom i Bangkok restaureras Bild: EPA/ NARONG SANGNAK bangkok

Polis i Thailand har börjat utreda om radikala turkiska nationalister utförde bombattacken mot en hinduhelgedom i centrum av Bangkok som krävde 20 dödsoffer, 12 av dem utländska turister.

Polisen utreder särskilt om turkiska nationalister anlände till Thailand inför bombattacken den 17 augusti vid en av de livligaste trafikkorsningarna i Bangkok

Brottsutredningen har inte ännu lett till resultat och ingen har tagit på sig skulden för attacken, men nu riktas misstankarna mot radikala turkiska nationalister som stöder den muslimska uighurminoriteten i Kina.

Turkiska nationalister protesterade högljutt utanför Thailands konsulat i Istanbul, efter att ett hundratal uighurer utvisades från Thailand förra månaden.

Turkiet säger sig vara medvetet om misstankarna men Thailand har inte kontaktat turkiska myndigheter om brottsutredningen.

- Vi bad myndigheterna att kontakta oss om de har konkret information, men hittills har vi inte fått någon information, säger den turkiska utrikesministeriets talesman Tanju Bilgic

Turkiska "Grå vargar"

Säkerhetsexperter i Thailand säger att det inte finns många grupper som kunde ha utfört attacken, men att det finns orsak att rikta misstankarna mot de så kallade Grå vargarna i Turkiet.

Grå vargarna har inte utfört terrorattacker under de senaste åren, men gruppen gav starkt stöd åt uighurerna som utvisades från Thailand.

- Grå vargarna har engagerat sig kraftigt för uighurerna och de ledde de våldsamma protesterna vid Thailands konsulat i Istanbul, säger säkerhetsanalytikern Anthony Davis som är baserad i Bangkok.

Grå vargarna är en det högerextrema, nationalistiska Nationella aktionspartiets (MHP) ungdomsorganisation. ´

Organisationen har anklagats för terrorism och för att ha mördat närmare 700 personer mellan år 1974 till år 1980.

Våldet riktades främst vänstersympatisörer, kurder och armenier i både Turkiet och i övriga Europa.