Hoppa till huvudinnehåll

Vården i Raseborg dyrare än planerat

Flera ögonoperationer har utförts i Lojo och Helsingfors än förra året. Bild: YLE / Jan-Ulrik Lindberg glaukomoperation

Grundtryggheten i Raseborg överskrider sin årsbudget med tre miljoner euro. Det visar en prognos på basis av årets sex första månader.

De stora utmaningarna finns främst inom den specialiserade sjukvården och omsorgstjänsterna.

Inom den specialiserade sjukvården visar prognosen att kostnaderna överskrider den budgeterade nivån med 2,6 miljoner euro.

Några fall har behövt extra dyr vård

Den största enskilda orsaken till de höga kostnaderna för det första halvåret är en större användning av dyr och högt specialiserad sjukvård. Det handlar om några verkligt svåra fall där patienterna har skickats till Helsingfors för vård och sedan tillbaka till Ekenäs sjukhus för eftervård.

Också flera ögonoperationer har utförts i Lojo och Helsingfors än förra året.

Antalet besök på Västra Nylands sjukhus har varit fler jämfört med året innan. Det beror bland annat på att allt fler patienter sköts inom öppenvården och att sjukhuset har fått flera remisser.

Hög sjukfrånvaro inom hemsjukvården

Inom omsorgstjänsterna, som ger vård och service åt de äldre, är det den höga sjukfrånvaron som fortsättningsvis gör att kostnaderna blir höga. Det är speciellt hemsjukvården som har en stor sjukfrånvaro.

Personalkostnaderna har överskridits mest i Ekenäs, Pojo och Snappertuna. För att komma i gång med fjärrläkarsystemet och mobildokumenteringssystemet har staden också varit tvungen att anställa vikarier.

Grundtrygghetsdirektör Jeanette Pajunen kommer att presentera förslag till åtgärder på grundtrygghetsnämndens möte i kväll.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland