Hoppa till huvudinnehåll

Varför är så många av flyktingarna män?

Män, män och män – det är det vi ser på bilder i nyheterna om flyktingkrisen som nu också knackar på här i norr. Och bilderna ljuger inte. Statistiken visar nämligen att nästan fem av sex asylsökande i Finland är män.

Varför flyr då bara Ali, Al-Saeedi och Omar och inte deras fruar eller systrar?

Det finns inga entydiga forskningsresultat eller svar på det, men Minna Serradj vid asylenheten vid Migrationsverket säger att resan hit och situationen i de länder som asylsökandena kommer ifrån är sådan att det skulle vara mycket otryggt för kvinnor och barn.

- Folk flyr med livet som insats och betalar stora summor för resan. Vad som helst kan hända under resan, säger Serradj.

Mamma, pappa och barn

25-åriga Dileimi med sin ettårige son på asylmottagningen i Helsingfors i augusti 2015.
Dileimi med sin son på asylmottagningen i Helsingfors. 25-åriga Dileimi med sin ettårige son på asylmottagningen i Helsingfors i augusti 2015. Bild: Yle/Ann-Charlotte Åkerholm flyktingmamma

På asylmottagningen i centrala Helsingfors träffar Yle den 25-åriga Dileimi från Irak, en av de få kvinnor som faktiskt har varit med om den omtalade resan. Hon kom hit för två veckor sedan med sin man och sin ettåriga son.

Resan till Finland räckte 20 dagar och de värsta timmarna upplevde familjen när de tog sig över från Turkiet till Grekland. De färdades i en liten båt som tog in vatten.

Dileimi tror inte att många kvinnor från Irak skulle klara resan, speciellt inte de som har fyra, fem, till och med sju barn att ta hand om. Själv försökte hon mest få sonen att sova så att de inte skulle bli upptäckta och skickas tillbaka till Irak där de fick vara rädda för sitt liv.

Männen förföljda

Att en familjefar flyr utan fru och barn, för att senare återförenas med sin familj, behöver inte betyda att han lämnar resten av familjen i sticket. I många fall är det just männen, inte kvinnorna, som får vara rädda för sina liv eller för att tvingas med i kriget.

Trots att så många av asylsökandena är män minskar skillnaden mellan kvinnor och män då man tittar på vilka som beviljas asyl i Finland. Hittills i år har knappt 400 män och knappt 200 kvinnor fått asyl i Finland.

Läs också