Hoppa till huvudinnehåll

Alfred Backas Förbudstiidin på Danslistan

Alfred Backa har släppt albumet Komitragik Bild: Yle / Jakob Nylund pensionärsrap

Komikern Alfred Backa har stått på många scener och nu debuterar han också på Vegas Danslista. Backa utmanar dansvännerna med låten Förbudstiidin från nya albumet Komitragik. Som uppbackning har han Vörå Spelmansklubb.

Hur känns det att testas på Vegas Danslista?

- Det känns roligt att kanske uppfattas som dansant. Vanligtvis blir det mörka sånger om samhället och döden, så det här alstret är kanske det mest upplyftande jag har.

Varför en låt om förbudstiden? Vilka kopplingar har den till idag?

- Jag tyckte det var intressant, och pekar på att folk tog lagen i egna händer. Nuförtiden accepterar vi alltför ofta lagen som något som står över oss och som man aldrig kan ändra på.

Berätta om skivprojektet!

- Komitragik är min tredje skiva, men den första där jag har med ett riktigt band. Lukas Djupsjöbacka, Roger Bäck och Andreas Bäcklund medverkar, och också Vörå Spelmansklubb. Skivan handlar om glädje och stor sorg.

Är det lätt att hitta uppslag för en komiker i dagens Finland?

- Det går ganska enkelt, även om man lätt kan bli irriterad på att landets största komiker finns i regeringen nuförtiden.

Får man skoja om allt?

- Jag tycker att man får skoja om allt, även om man måste vara försiktig med många ämnen. Eller åtminstone fråga sig "varför vill jag skoja om det här?".

Finns det nånting du absolut inte skämtar om?

- Det finns nog inget jag principiellt inte skulle skoja om. Jag tycker att allt borde kunna lättas upp med humor, även mina stora personliga tragedier.

Vem kommer att ge dig en röst på Danslistan?

- Förhoppningsvis folk som uppskattar Vörå Spelmansklubb och också accepterar mig.

Häng med i röstningen på Danslistan!
I Vega på söndag kl. 14.06 och tisdag kl. 13.03.

Läs också