Hoppa till huvudinnehåll

Därför är svenskarna tokiga i tatueringar

Daniel Bejner i sin tatueringsstudio
Daniel Bejner i sin tatueringsstudio. Daniel Bejner i sin tatueringsstudio Bild: Yle/Ingemo Lindroos daniel bejner

Tatueringstrenden breder ut sig allt mer och Stockholm sägs vara den mest tatuerade staden i världen. Folk har förstått att de kan få riktigt snygga konstverk, säger tatueringsproffs.

Under de senaste åren har tatueringstrenden vuxit kraftigt i popularitet framför allt i Stockholm, där nya tatueringsstudior dyker upp i snabb takt.

Det senaste uppmärksammade tillägget är en tatueringsstudio på Arlanda flygplats, för resenärer som har lite extra tid över för att ta en tatuering.

- Man måste planera in sin tid, som med alla tatueringar. Kommer man hit i god tid, så finns ingen stress, säger Daniel Bejner, som är vd och grundare av Den ökända salong betong.

"Som att köpa en tavla"

Under de senaste åren har Stockholm gjort sig känt som den mest tatuerade staden i världen, eventuellt med undantag för vissa ursprungsfolk.

Det här har undersökts av tidningen Metro, som redan för några år sedan konstaterade av 17 procent av alla stockholmare mellan 18 och 49 år har tatuerat sig.

En orsak till den snabbt växande populariteten kan vara att tatuerarna har blivit proffsigare och kan göra riktigt snygga konstverk.

- Nu har man förstått att man kan göra ett motiv över en hel rygg som är supersupersnyggt. Det är som att gå och köpa en tavla eller investera i något som man tycker är jättefint. Det är inte alls den uppfattningen att det är bara en viss kategori av mänskor som tatuerar sig, utan nu har ju faktiskt alla tatueringar, säger Bejner.

Fyra stockholmare berättar om sina tatueringar för Yle Nyheter.

Elin Björklund

- Det är min "Norrlandstribute". Jag ville ha något som var stort och i färg och var Norrland för mig. Då blev det ett hjortron, säger Elin Björklund.

Elin Björklund
Elin Björklunds hjortron. Elin Björklund Bild: Yle/Ingemo Lindroos elin björklund

Markus Fagerberg

- Jag vill ha en blandning av balans. Det är ett tema jag försöker ha över hela kroppen, med skog på ena sidan och vatten på andra sidan, säger Markus Fagerberg.

Markus Fagerberg
Markus Fagerberg Markus Fagerberg Bild: Yle/Ingemo Lindroos markus fagerberg

Åsa Bågenholm

- Jag gjorde den för att jag ville ha en vacker bild, gärna med en naken kvinna. Och sen Stairway to heaven-tonerna, från Led Zeppelin, säger Åsa Bågenholm.

Åsa Bågenholm
Åsa Bågenholm Åsa Bågenholm Bild: Yle/Ingemo Lindroos åsa bågenholm

Sammouel Yacoub

- Jag har flera tatueringar. Det här är för min farsa, det står "Raised by a soldier", han har slitit och kämpat i sitt liv för att vi ska ha det bra, säger Sammouel Yacoub.

Sammouel Yacoub
Sammouel Yacoub Sammouel Yacoub Bild: Yle/Ingemo Lindroos sammouel yacoub

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes