Hoppa till huvudinnehåll

"Det gäller att besöka fåren oftare"

Vargar
Arkivbild Vargar Bild: Finlands Jägarförbund varg

13 döda får hittades vid Kyrksjön i Kisko i Salo tidigare under veckan. De har troligtvis dödats av vargflocken som rör sig i ett stort område mellan Raseborg och Salo.

Vargflocken består av ett vargpar och sju till åtta ungar och rör sig på ett område som sträcker sig från Salo-Ekenävägen och Pojoviken till Kiskovägen och Kisko å.

Ungarna är redan så stora att de kan följa med på jakt. Man tror att flocken kommer att jaga i flere mindre flockar, eventuellt på 10-tals kilometers avstånd från varandra. I första hand är vargen intresserad av klövdjur, men också av får.

Det finns alltså en uppenbar risk för ytterligare fårskador i området.

En karta över vargområdet Kisko å, Kiskovägen, Salo-Ekenäsvägen och Pojoviken.
Det här är en ungefärlig karta över vargområdet. Kartan är från Google Maps. En karta över vargområdet Kisko å, Kiskovägen, Salo-Ekenäsvägen och Pojoviken. Bild: Yle vargområde

- Fårägare bör alltid bedöma sin egen situation - var han eller hon befinner sig, och hur stor risken för vargangrepp kan vara, säger Jörgen Hermansson, viltvårdsplanerare vid Egentliga Finlands viltvårdsdistrikt.

Risken för vargangrepp är störst på lugna ställen, långt från bebyggelse. Det gäller att besöka fåren oftare och räkna sina djur.

Ju mer man rör sig på fårbetet desto mindre risk för vargangrepp. Bedömer man att risken är stor kan man ta hem fåren tidigare från betet, eller ta in dem i en fålla nära bebyggelse till natten, föreslår Hermansson.

Teknisk hjälp

Före vargen går till angrepp besöker den sannolikt fårbetet flera gånger för att observera det potentiella bytet. Med en viltkamera kan få syn på vargen innan skadan är skedd.

- Har man installerat en viltkamera som skickar bilder direkt till eposten så kan man få en bild av en varg framför fårstängslet innan angreppet sker. Då kan man skrida till åtgärder, säger Hermansson.

Inte springa undan

Det är sällsynt att få syn på en varg i skogen, säger Hermansson.

Ska bärplockare vara rädda?

- Nej, det behöver de inte vara. Vi har inga observationer om att vargarna skulle intressera sig för människor. Men området är jättestort, så var vargflocken befinner sig just nu är mycket svårt att säga.

Vad ska man göra om man observerar en varg?

- Man ska njuta av ett sällsynt möte.

Inte springa undan?

- Nej. Man tittar och följer med, oftast är mötet väldigt kort. Man ska helst inte springa undan eftersom ett undflyende objekt sannolikt kan väcka större intresse hos vargen än ett stillastående objekt.

Ska man kontakta någon myndighet?

Nej. Man får gärna kontakta en lokal jägare eller jaktvårdsförening som kan notera observationen så att vi kan kartlägga revirets gränser mera noggrannt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes