Hoppa till huvudinnehåll

Fårägare i Tenala är orolig för vargarna

ursula, pamela, wendy, windy
Får och kor på bete är lätta offer för vargfamiljens sju-åtta valpar som ska lära sig jaga i höst. ursula, pamela, wendy, windy Bild: Yle/Benjamin Helling lamm

Tills vidare har vargflocken som rör sig i Salo och Raseborg inte synts till vid Björkåsa i Tenala. Fårens betesmarker är dock avsides och risken föreligger att vargfamiljen hälsar på.

- Varje gång jag går för att titta efter fåren så har jag andan i halsgropen. Det är ingen vacker syn, säger fårägaren Ia Asén i Tenala.

År 2011 angreps hennes får på två holmar i Gennarbyviken.

Vargarna för många och för nära

Vargflocken på cirka tio individer misstänks ha dödat 13 får i Kisko den här veckan. Nyheten har lett till att Asén nu är väldigt orolig.

- Vargarna börjar bli för många och de finns för nära.

Fårtacka med några lamm i en inhägnad inomhus.
På bilden är Ia Aséns får och lamm inomhus men i dagsläget är de ute på bete. Fårtacka med några lamm i en inhägnad inomhus. Bild: Yle/Helena Rosenblad ia asén

Ia Asén har totalt 270 får som vistas utomhus dygnet runt. I praktiken är det omöjligt att ta in fåren till natten eftersom de finns utspridda på betesområden på många olika platser.

På de allra flesta ställena finns det elnät runt betesområdet. På de platser där det inte finns elnät har Asén byggt vargstängsel för flera år sedan.

I år har hon också investerat pengar i en viltkamera.

Tills vidare har de här åtgärderna räddat fåren från att bli angripna.

- Men jag vet inte hur det går när vargarna är många och hur de beter sig då.

Till vintern kommer Ia Asén att ha fåren i lösdrift. Det betyder att fåren får gå både inne och ute. Då vistas fåren nära fårhuset och området har belysning och höga stängsel runt.

"Flytta vargarna österut!"

Helst skulle Ia Asén se att vargflocken överhuvudtaget inte skulle få finnas så nära bosättning och tam boskap.

Hon vill gärna att den flyttas och tycker inte att den nödvändigtvis måste skjutas.

- Flytta vargarna till områden österut där vargar har funnits i alla tider och inte stört människor.