Hoppa till huvudinnehåll

Storlom högg tag i rumpan

Storlom
Storlom Bild: Wikimedia Commons/Francesco Veronesi storlom

Katri Lehtonen blev ordentligt skärrad på onsdag i Venjärvi träsk i Borgå.

Hon berättar i tidningen Uusimaa att hon besökte träsket på onsdag tillsammans med sin mamma vid 9-tiden på kvällen för en stund av vattenlöpning.

- Vi hade vattenlöpt halvvägs ut i träsket när jag plötsligt kände en skarp smärta i baken. Jag blev ordentligt rädd och började ropa och vifta och försökte hugga tag i det som orsakat smärtan. Min mamma försökte lugna mig, men jag var helt panikslagen. När jag viftade fick min hand plötsligt tag i någonting som kändes långt och smalt. Jag grep tag om föremålet och slängde iväg det så långt jag förmådde, berättar Lehtonen.

Simbältet räddade

Det visade sig vara en Storlom. När Lehtonen och hennes mamma hade vadat ner i träsket hade de inte sett till några fåglar och inte heller hört Storlommens kännspaka läte.

Damerna har besökt träsket så gott som varje kväll under augusti månad och har inte tidigare råkat i konflikt med träskets fåglar.

- Vi brukar aldrig vattenlöpa i närheten av vassen för att inte störa de fåglar som eventuellt häckar där eller har ungar.

Tur i oturen var att Lehtonen bar ett simbälte runt midjan.

- Utan bältet hade det kunnat sluta illa. Så pass i chock var jag. Lyckligtvis var också min mamma med mig. Mitt rop gjorde också att de som var på stranden rodde ut till mig för att ta reda på vad som stod på, berättar Lehtonen.

Förbryllad ornitolog

Juha Tuomaala - ordförande i Borgånejdens fågelförening - har aldrig hört en dylik berättelse.

- Storlommen är ingen agressiv fågel. Däremot är den en synnerligen duktig dykare. Den kan dyka långa sträckor under vattenytan - uppemot 100 meter. Kanske var den på jakt efter mat under vattenytan och råkade av misstag törna emot den vattenlöpande Katri Lehtonen. Kanske trodde den rentav att den ljusa skepnaden under vattnet var ett byte, undrar Tuomaala.

För Katri Lehtonen blev vattenlöpningspasset i Venjärvi träsk i Borgå det sista på ett bra tag.

- Det blir nog simhallen nästa gång, säger Lehtonen.