Hoppa till huvudinnehåll

Kyrkslättbor får bekanta sig med flyktingläger

Röda korset har satt upp ett flyktingtält i Kyrkslätt centrum.
Röda korset har satt upp ett flyktingtält i Kyrkslätt centrum för att invånarna ska få en liten aning om hur människor lever i flyktingläger. Röda korset har satt upp ett flyktingtält i Kyrkslätt centrum. Bild: Yle/Mira Myllyniemi röda korsets flyktingtält

Röda korsets lokalavdelningar visar upp ett flyktingtält i Kyrkslätt centrum under helgen. De uppmanar frivilliga att donera bland annat cyklar till flyktingförläggningen i Evitskog.

Flyktingfrågan blev aktuell i Kyrkslätt då Helsingfors flyktingförläggningar plötsligt måste placera 250 asylsökande i Evitskog. Nu vill Röda korset visa hur männens liv skulle ha sett ut i ett flyktingläger.

- Det är något konkret att titta på som kanske gör det lättare för folk att ta till sig. Och det ger en liten aning om hur det är att leva i ett flyktingläger, säger Johanna Westman från Röda korsets svenska avdelning i Kyrkslätt.

Helena Blomqvist, Johanna Westman och Britt Mari Björklund från Röda korset i Kyrkslätt.
Helena Blomqvist, Johanna Westman och Britt Mari Björklund från Röda korsets svenska avdelning i Kyrkslätt finns på plats för att berätta om flyktingtältet. Helena Blomqvist, Johanna Westman och Britt Mari Björklund från Röda korset i Kyrkslätt. Bild: Yle/Mira Myllyniemi röda korset i kyrkslätt

Westman kan inte förstå varför en del människor verkar tro att asylsökandena har kommit hit för att de ville det.

Folk säger ofta att vi i Finland har försvarat vårt fosterland och inte flytt. Men krigen i Finland var inte som till exempel kriget i Syrien.― Johanna Westman

- Det handlar om människor som har flytt krig och förföljelse. De skulle också ha kunnat hamna i flyktingläger, men i dagens läge är det fullt på alla läger.

Johanna Westman från Röda korset placerar matvaror i tältets lilla kökshörna.
Johanna Westman från Röda korset placerar matvaror i tältets lilla kökshörna. Johanna Westman från Röda korset placerar matvaror i tältets lilla kökshörna. Bild: Yle/Mira Myllyniemi johanna westman

Hon säger att man inte heller kan jämföra krigen som pågår där männen kommer ifrån med krigen som utkämpats i Finland.

- Folk här säger ofta att vi i Finland har försvarat vårt fosterland och inte flytt. Men krigen i Finland var inte som till exempel kriget i Syrien där det inte finns någon front och där det inte är entydigt vem som är fiende och vem som är vän. För mig är det en helt rationell lösning att bara helt enkelt fara därifrån.

Röda korset har satt upp ett flyktingtält i Kyrkslätt centrum.
Två ungdomar besökte tältet redan innan det öppnades för besök i fredags. Röda korset har satt upp ett flyktingtält i Kyrkslätt centrum. Bild: Yle/Mira Myllyniemi röda korsets flyktingtält

Röda korset reste flyktingtältet i fredags och den kommer att stå utanför Luckan i köpcentret Aseman ostari fram till klockan 15 på lördag.

Det behövs många cyklar för det är så långt till butiken och annan service från förläggningen.― Johanna Westman

Tältet är inrett så verklighetstroget som möjligt med liknande tillbehör som Röda korset brukar dela ut till flyktingarna som bor i lägren.

- Vi vill också visa vad vårt humanitära arbete går ut på, säger Westman.

Männen i Evitskog behöver kläder, cyklar och vänner

Samtidigt tar Röda korset i Kyrkslätt emot herrkläder, skor och annat som behövs på den tillfälliga flyktingförläggningen i Evitskog. Insamlingen pågår fram till den 20 september.

- Vi tar emot hela och rena herrkläder. De behöver både inne- och ytterkläder, i synnerhet vinterkläder.

Också sällskapsspel och böcker som inte kräver kunskaper i finska eller svenska tas emot.

Kyrkslättbon Markus Koskenlinna var en av de första som donerade kläder till männen som bor på flyktingförläggningen i Evitskog.
Kyrkslättbon Markus Koskenlinna var en av de första som donerade kläder till männen som bor på flyktingförläggningen i Evitskog. Kyrkslättbon Markus Koskenlinna var en av de första som donerade kläder till männen som bor på flyktingförläggningen i Evitskog. Bild: Yle/Mira Myllyniemi markus koskenlinna

"Vad är nu trevligare än att få hjälpa andra"

En av de första som donerade något är Markus Koskenlinna.

- Min dotter skickade ett meddelande om insamlingen och eftersom jag hade råkat köpa för små skor så tog jag dem hit, säger han.

De här männen behöver säkert hjälp. Och vad är nu trevligare än att få hjälpa andra.― Markus Koskenlinna

Koskenlinna tycker att det är en bra idé att efterlysa kläder och andra nödvändigheter.

- De här männen behöver säkert hjälp. Och vad är nu trevligare än att få hjälpa andra, säger han.

Doften av lavendel och andra kryddor gör besöket i flyktingtältet mera verklighetstroget.
Doften av lavendel och andra kryddor gör besöket i flyktingtältet mer verklighetstroget. Doften av lavendel och andra kryddor gör besöket i flyktingtältet mera verklighetstroget. Bild: Yle/Mira Myllyniemi röda korsets flyktingtält

Många cyklar behövs

Röda korset har frågat personalen på förläggningen i Evitskog vad männen behöver. Förutom kläder tar de gärna emot cyklar.

- Det behövs många cyklar för det är så långt till butiken och annan service från förläggningen, säger Westman.

Kläder, skor och andra mindre saker tas emot på Luckan i köpcentret Aseman ostari och i Veikkola och Masaby bibliotek. Vill man skänka bort en cykel ska man gärna göra det direkt till flyktingförläggningen, men då ska man ringa dit på förhand.

En kappsäck har använts som ett matbord i det lilla flyktingtältet.
En kappsäck har använts som ett matbord i det lilla flyktingtältet. En kappsäck har använts som ett matbord i det lilla flyktingtältet. Bild: Yle/Mira Myllyniemi röda korsets flyktingtält

Förutom kläder och andra nödvändigheter så hoppas Röda korset att många ska anmäla sig som frivilliga vänner, lärare och idrottsledare för asylsökandena.

- Det behövs också vänner, folk som är villiga att fara dit och bara prata med dem och hålla sällskap, säger Westman.

Dessutom kommer gymnastiksalen i den tillfälliga flyktingförläggningen snart att bli tom och då behövs också frivilliga idrottsledare.

- Där skulle man kunna ordna aktiviteter som fotboll och handboll, men då behövs det frivilliga som leder och instruerar aktiviteterna.

En hel familj kan bo i ett litet tält som den här.
En hel familj kan bo i ett litet tält som det här. En hel familj kan bo i ett litet tält som den här. Bild: Yle/Mira Myllyniemi röda korsets flyktingtält

En viktig sak är också att männen ska få möjligheten att lära sig finska och gärna också svenska och engelska.

- Vi hörde i dag att en ung man redan har erbjudit sina tjänster som finsklärare och det är jätteglädjande.

De som besöker flyktingtältet får också se ett filmklipp från ett flyktingläger.
De som besöker flyktingtältet får också se ett filmklipp från ett flyktingläger. De som besöker flyktingtältet får också se ett filmklipp från ett flyktingläger. Bild: Yle/Mira Myllyniemi röda korsets flyktingtält

Men hur som helst är männen som har lyckats ta sig till Finland lyckligt lottade.

- De som bor i flyktingläger anser sig inte ha något liv. De har inga möjligheter att arbeta eller på något sätt förbättra sin egen situation, säger Westman.