Hoppa till huvudinnehåll

Utländsk man gripen misstänkt för bombattacken i Bangkok

Den gripne tros vara inne i bilen som omges av thailändsk polis.
Den gripne tros vara inne i bilen som omges av thailändsk polis. Bild: EPA/NARONG SANGNAK misstänkt

Thailändsk polis har gripit en utländsk 28-årig man som misstänks för delaktighet i bombdådet i Bangkok för ett par veckor sedan.

Enligt polisen är den gripne lik den man som ses lämna en ryggsäck i den hinduhelgedom vid en livlig trafikkorsning där bomben exploderade.

I mannens lägenhet i norra Bangkok har polisen också hittat gott om material som kan användas för att tillverka bomber.

-Vi har funnit material för tillverkning av bomber i hans lägenhet och jag är övertygad om att han var inblandad i bombattacken, säger Thailands högste polischef general Chaktip Chaijinda.

Chaktip sa ändå att det inte är absolut säkert att det rör sig om samma man som syns på övervakningskameror.

-Vi hittade flera dussin pass i hans rum, vi måste kontrollera nationaliteterna i passen, säger polishefen Chaktip.

Mannen befinner sig nu i en militäranläggning där han förhörs av polis och experter på terrorism.

Misstankar riktades mot radikala Gråa vargar

Bomben vid hindutemplet Erawan i centrum av Bangkok krävde 20 dödsoffer av vilka 12 var utlänningar. dessutom skadades över 120 personer i attacken för knappt två veckor sedan.

Under den första veckan fick polisen inte upp några spår, men den här veckan riktades misstankarna mot militanta ultranationalister i Turkiet, de så kallade Grå vargarna.

Polisen utreder särskilt om turkiska nationalister anlände till Thailand inför bombattacken för att hämnas Thailands beslut nyligen att utvisa ett hundratal muslimska uighurer från Thailand.

Turkiska nationalister protesterade högljutt mot beslutet utanför Thailands konsulat i Istanbul förra månaden och de Grå vargarna stod i spetsen för den våldsamma demonstrationen.

Grå vargarna har utfört terrordåd tidigare

Säkerhetsexperter i Thailand säger att det inte finns många grupper som kunde ha utfört attacken, men att det finns orsak att rikta misstankarna mot de Grå vargarna i Turkiet.

- Grå vargarna har engagerat sig kraftigt för uighurerna och de ledde de våldsamma protesterna vid Thailands konsulat i Istanbul, säger säkerhetsanalytikern Anthony Davis som är baserad i Bangkok.

Grå vargarna är det högerextrema, nationalistiska Nationella aktionspartiets (MHP) ungdomsorganisation.

Gruppen har inte utfört terrorattacker under de senaste åren,men har anklagats för att ha mördat närmare 700 personer mellan år 1974 till år 1980.

Då var offren främst vänstersympatisörer, kurder och armenier i både Turkiet och i övriga Europa.