Hoppa till huvudinnehåll

Bangkokbombaren var "hämndlysten mänskosmugglare"

Den gripne tros vara inne i bilen som omges av thailändsk polis.
Den gripne tros vara inne i bilen som omges av thailändsk polis. Bild: EPA/NARONG SANGNAK misstänkt

Den utländska man som har gripits i Thailand misstänkt för delaktighet i bombattacken i Bangkok nyligen, var en förfalskare och mänskosmugglare som motiverades av hämndbegär.

Den 28-årige mannen vars nationalitet inte har avslöjats, var motvillig i förhör enligt polisens talesman.

Polisen säger att han var medlem i ett gäng av mänskosmugglare och att han bl.a sålde förfalskade pass.

Bombattacken för två veckor sedan lär ha varit en hämnd för att myndigheterna har skärpt sina tag mot mänskosmugglare på sistone, särskilt i södra Thailand.

-Gänget var missnöjt med att polisen grep illegala invandrare. Han hade över 200 förfalskade pass då han greps, konstaterade polisens talesman Prawut Thavornsiri.

Polisen spanar nu efter andra medlemmar av gänget men är annarst förtegen om detaljerna.

Bangkok har länge varit ett centrum för förfalskade dokument medan Thailand är ett centrum för mänskosmuggling och -handel.

Skepsis mot uppgifterna

Tidigare har polisens misstankar riktats mot turkiska ultranationalister, men den styrande militärjuntan har velat tona ner allt tal om internationell terrorism.

Misstankarna riktades bl.a mot de militanta såkallade Grå vargarna i Turkiet, som kunde ha hämnats Thailands beslut att utvisa muslimska uighurer som har flytt från Kina.

Polisen och juntan har fått kritik för den hemlighetsfulla brottsutredningen men myndigheterna säger att man måste respektera den misstänktes rättigheter.

-Vi måste utföra fler förhör så att han förstår att han måste vara mer samarbetsvillig, samtidigt måste vi vara försiktiga att vi inte kränker hans rättigheter, säger arméchefen general Udomdej Sitabutr.

Generalen vill inte ändå säga om det rör sig om samma man som på övervakningskameror ses lämna en ryggsäck i hindutemplet Erawan som bombades.

-Mannen var absolut involverad,, men jag vill inte säga om han var bombmannen eller ej, säger Udomdej.

Bombattacken i Bangkoks denturm den 17 augusti, krävde 20 dödsoffer av vilka 12 var utlänningar. Dessutom skadades 120 personer.