Hoppa till huvudinnehåll

Israeler i Berlin: ”Historien är en utmaning”

Kör i Berlin som sjunger på hebreiska.
Sedan maj 2014 finns en kör i Berlin som sjunger på hebreiska. Kör i Berlin som sjunger på hebreiska. Bild: Yle/Johnny Sjöblom kör

Förhållandet länderna emellan har aldrig varit lätt. Det har i vilket fall som helst i år gått 50 år sedan Tyskland och Israel upprättade diplomatiska förbindelser. Trots Förintelsen och en mörk historia är det ändå många unga israeler som väljer att flytta till Tyskland, i synnerhet till Berlin.

Sedan maj ifjol har Berlin en kör som sjunger på hebreiska. Kören förenar mänskor från många länder och många av körmedlemmarna kommer från Israel.

– Kopplingen till Israel är förstås stark. Det är den kultur jag har växt upp i och jag hämtar mycket av musiken just därifrån, säger körledaren Ohad Stolarz.

– Att sjunga på hebreiska betyder för mig mer än bara en koppling till Israel. Språket är som ett eget land inom mig, ett land utan gränser, säger Keren Shalev.

Ohad Stolarz leder en kör i Berlin som sjunger på hebreiska.
Körledare Ohad Stolarz. Ohad Stolarz leder en kör i Berlin som sjunger på hebreiska. Bild: Yle/Johnny Sjöblom ohad stolarz

Många vill till Berlin

Man räknar med att Berlin för tillfället har omkring 10 000 israeliska invånare. Enligt vissa uppskattningar kan siffran också vara betydligt högre. Inflyttningen är i alla fall stark och såväl Stolarz som Shalev har bott i Berlin redan en längre tid.

– Jag njuter av att bo här. Berlin är en underbar stad. Det finns så många möjligheter att vara kreativ och det är väl också vår kör ett bra exempel på, säger Shalev.

– Musiker letar efter olika möjligheter runtom i världen. Vi hittade möjligheterna här i Berlin och vi är mer än nöjda, säger Stolarz.

Att leva med historien

Tysklands historia med förintelsen av miljoner judar är ändå något som hitflyttade israeler tvingas att leva med. Det går helt enkelt inte att undvika.

– Historien är förstås en utmaning, som vi får leva med varje dag. Vi kan inte undgå det som har hänt och vi måste lära oss av det. Men jag tycker i alla fall att historien inte får komma i vägen för vårt dagliga liv och för vad vi gör till exempel inom kören, säger Stolarz.

Då man för en tid sedan firade 50 år av diplomatiska förbindelser mellan Tyskland och Israel, betonades de goda relationerna länderna emellan.

Det här är något man också inom kören vill bygga vidare på.

– Den bästa musikaliska harmonin får man i mitt tycke då man förenar de två största ytterligheter. När israeler och tyskar sjunger i samma kör på hebreiska är det väl just det man får, säger Keren Shalev.