Hoppa till huvudinnehåll

Jan odlar tobak som ska bli snus

Jan Lindholm och hunden Sanfrid mitt bland tobaksplantorna.
Jan Lindholm och hunden Sanfrid trivs bland tobaksplantorna. De här bladen ska så småningom bli snus. Jan Lindholm och hunden Sanfrid mitt bland tobaksplantorna. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth jan lindholm

Jan älskar snus. Därför har han valt att odla egen tobak, som så småningom ska bli ekologiskt snus. I Finland är det faktiskt helt lagligt att göra snus för eget bruk.

I våras påbörjade Jan sitt snusprojekt. Då planterade han pyttesmå frön i askar, som sedan fick gro inne i hans lägenhet. Att få fram snus är inget som händer över en natt. Det kräver både tid och tålamod, något som Jan har.

- Jag älskar snus och jag vill göra det från början till slut, säger han.

Lite för många plantor

När fröna växte ur sina små askar flyttade Jan dem till större lådor och efter en tid planterade han ut dem i jorden hemma på sin mammas gård. Tobaksplantor får enormt stora blad, så Jans odling kommer antagligen att bidra med en hel del snus.

- Jag tog mig kanske lite vatten över huvudet för jag planterade ut väldigt många plantor, säger Jan.

Tobaksplantor
Så här ser tobaksplantorna ut för tillfället. De kan bli mycket större, men det kalla vädret har gjort sitt i sommar. Tobaksplantor Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth tobaksplanta

Jan har också tidigare gjort eget snus, men aldrig helt från grunden. Idén att odla egen tobak fick han från boken Eget snus, skriven av fotografen Per Englund.

Helt lagligt att odla tobak i Finland

Till en början var Jan lite oroad över om hans projekt alls var lagligt i Finland. Därför mejlade han Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) och frågade om det var okej.

- De svarade och skickade med en del av tobakslagen där det står att det är lagligt att odla tobak och göra snus för eget bruk, men att du inte får sälja det eller överlåta det åt någon annan. Det är lite konstigt att alla ingredienser är lagliga, men inte att köpa den färdiga produkten, säger han.

"Eget bruk" är mycket för Jan

Hur mycket "eget bruk" är vet ingen riktigt. Inte ens juristerna på Valvira. Det kan egentligen vara hur mycket eller hur lite som helst. När vi ser Jans odling blir vi fundersamma på om det verkligen är för eget bruk, men när vi sedan hör hur mycket han snusar förstår vi mängden.

- Jag är helt totalt beroende. Jag klarar mig utan snus i ungefär en timme, säger han.

I blomman på tobaksplantan finns det frön som kan planteras ut igen nästa vår.
Där inne i tobaksblomman finns små frön som Jan tar tillvara. På det sättet måste han aldrig köpa nya. I blomman på tobaksplantan finns det frön som kan planteras ut igen nästa vår. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth tobaksplanta

Finland strävar efter att vara tobaksfritt år 2020. Snus har varit förbjudet i Finland sedan 1992 och tobaken blir allt dyrare och göms undan allt mer i affärerna. Orsaken till det här är knappast för att bråka med alla nikotintörstande finländare. Antagligen är det för vårt eget bästa. Hälsan är ändå inget som Jan är orolig över.

Snus i Finland

  • Snusförsäljning har inte varit tillåten i EU sedan 1992. Det är bara i Sverige det får säljas.
  • Du får importera tre stockar snus (1500 gram) per person, för eget bruk. Detta ska kanske sänkas till en stock per person.
  • Det är lagligt att odla tobak för eget bruk. Det är också lagligt att göra snus av det för eget bruk.
  • Du får inte sälja eller skänka bort ditt snus.
  • Det finns inget som definierar hur mycket ”eget bruk” står för.
  • Det finns ett utkast på en ny tobakslag – i det står det inget om att förbjuda tobaksodling. Hälsovårdsministeriet tycker att det kan vara lagligt eftersom så få sysslar med det.

- Jag har slutat flera gånger just på grund av hälsoorsaker … men att få sätta in en prilla överväger nog hälsoaspekten. Men visst förstår jag det också, säger han.

Du har själv försökt sluta på grund av hälsoskäl. Tycker du inte att regler som begränsar snus är motiverade?

- Ja och nej. Då kan vi också förbjuda socker och transfetter, och att gå ut på gatan. Det är också farligt. Det finns en individuell frihet där tycker jag, att själv få välja vad man gör med sin hälsa. Staten ska inte alltid bestämma.

Jan vill starta eget snusmärke

Jan tror att hans eget snus kommer att vara hälsosammare än de köpta varianterna, eftersom det är helt ekologiskt och utan en massa konstiga tillsatsämnen och bekämpningsmedel. Skulle han själv få välja skulle han ändå hellre se att snuset var lagligt i Finland.

- Då skulle man se mer företagsamhet kring det i Finland, mer skatteintäkter, mindre smuggling och mindre pengar på att försöka få fast smugglare.

Skulle det bli lagligt att sälja snus i Finland har Jan en dröm om att starta sitt eget ekologiska snusmärke. Sannolikheten för att det ska hända är ändå ganska låg. Dels på grund av lagstiftningen och dels på grund av Jan själv, faktiskt.

- Jag tror jag skulle bli för slö efter en tid och sedan ändå bara köpa från butiken, säger han.