Hoppa till huvudinnehåll

Massiva protester mot Malaysias korruptionsanklagade premiärminster

De massiva demonstrationerna mot Malaysias premiärminister Najib Razak fortsätter i huvudstaden Kuala Lumpur för andra dagen i följd. Najib anklagas för att ha stoppat över 600 miljoner euro i egen ficka.

Tiotusentals mänskor drog ut på gatorna på lördagen och många som övernattade i stadens centrum fortsatte att demonstrera i morse.

Najib Razak
Najib Razak Najib Razak Bild: EPA najib razak
Demonstranterna anklagar Najib Razak bland annat för korruption och kräver hans avgång.

- Det här är en vattendelare. Malaysierna är enade i ilska över hur landet missköts. Vi säger högt att det borde ske en ändring i lederskapet, sade aktivisten Azrul Khalib som sov ute på gatan med sina vänner i natt.

Även förre premiärministern protesterar

Den förre långvarige premiärministern Mahathir Mohamed har också anslutit sig till proteströrelsen.

Den 90-årige Mahathir möttes med enormt jubel då han överraskande deltog i demonstrationen, trots att myndigheterna betraktar protesterna som olagliga.

- Jag tror inte att han kommer att avgå. Han vet att då han inte har någon makt så kan han dras inför rätta. Domstolen kan finna honom skyldig och kanske han hamnar i fängelse, sa Mahathir idag.

Mahathir bad om ursäkt att han medverkade till att Najib utsågs till premiärminister och Mahathir uppmanade folket att avsätta Najib.

Fortsätter fram till midnatt

Demonstrationen kommer att fortsätta åtminstone fram till midnatt då man börjar fira Malaysias nationaldag.

Myndigheterna har spärrat av Självständighetstorget i stadens centrum för att de gulklädda demonstranterna inte skall kunna ockupera torget.

Gult är oppositionskoalitionen Bersihs färg. Bersih som kämpar mot korruption och för fria, rättvisa val säger att upp till 200 000 människor deltog i demonstrationen igår. (Bersih betyder ren på malajiska).

- De som bär dessa gula dräkter vill skamfila vårt goda rykte och måla Malaysias ansikte utåt med svart kol, sa premiärministern.

Förde över 700 miljoner dollar på eget konto.

Enligt hemliga dokument som läckte ut i juni hade Najib stoppat 700 miljoner dollar, eller över 620 miljoner euro, i egen ficka från en statlig investeringsfond.

Premiärministern förnekar anklagelserna och säger att det är oppositionens påhitt.

Najib har också fått hård kritik inom sitt eget styrande parti UMNO och riksåklagaren som krävde att han lägger fram alla kort fick sparken.

Det långvariga styrande partiet har tappat mark i de två senaste parlamentsvalen.

UMNO vann valet år 2013, men den samlade oppositionen fick för första gången en majoritet av rösterna.

Läs också