Hoppa till huvudinnehåll

Boko Haram massakrerade 56 bybor i Nigeria

Nigerianska soldater attackerar Boko Harams läger i Borno.
Nigerianska soldater attackerar Boko Harams läger i Borno. Nigerianska soldater attackerar Boko Harams läger i Borno. Bild: EPA/STR borno

Terroristgruppen Boko Haram har massakrerat 56 bybor i nordöstra Nigeria medan ett tiotal ledare grips i storstäder.

Guvernören i den våldsdrabbade delstaten Borno, meddelade om den senate massakern då han på söndagen träffade anhöriga till 219 skolflickor som kidnappades för drygt 500 dagar sedan i samma delstat.

- Jag vill att vi alla förstår att Boko Haram inte gör någon skillnad mellan muslimer och kristna. De har inte heller några stamsympatier. I går dödade de 56 mänskor i byn Baanu och medan jag talar ligger deras kroppar fortfarande på gatorna, sade guvernören Kashim Settima.

Bybor som lyckades fly undan angriparna säger att Baanu angreps i fredags.

- Vi återvände till byn efter att ha övernattat i skogen. Vi såg kroppar ligga på gatorna i byn, berättar jordbrukaren Mustapha Alibe.

Trängda Boko Haram tyr sig till terrortaktik

Nästan 1 000 personer har dödats i år sedan Nigerias president Muhammadu Buhari vann presidentvalet i våras med löften om att han skulle krossa Boko Haram.

Nigeria och grannlandet Tchad har sedan dess trappat upp offensiven mot Boko Haram.

Gruppen har drivits ut från minst 25 städer och större samhällen där de hade utropat sitt eget kalifat. Boko Haram har därför ändrat taktik igen och gått in för självmordsattacker och gerillakrigföring.

Ett tjugotal ledare greps i storstäder

Nigerias säkerhetstjänst säger att man har gripit ett tjugotal framträdande medlemmar av gruppen i storstäder vilket tyder på att Boko Haram planerat att trappa upp sina terrordåd i nya, urbana områden.

De misstänkta greps i flera tillslag över hela landet i delstaterna Lagos, Kano, Plateau, Enugu och Gombe. Den geografiska spridningen tyder på att Boko Haram planerar attacker i storstäder i södra Nigeria.

-Det plötsliga tillflödet av Boko Haram-medlemmar i Lagos pekar på att sekten har beslutat att utvidga sina skändliga terroraktiviteter dit, liksom till andra delar av landet, säger säkerhetstjänsten i ett uttalande.

En del av de gripna lär ha medgett att de ledde terroristceller som har utfört flera självmordsattacker i storstäder.

Omkring 20 000 mänskor har dödats sedan Boko Haram inledde sitt uppror i nordöstra Nigeria för sex år sedan.

Läs också