Hoppa till huvudinnehåll

Erfarenhetsexperter utbildas i Vasa

Trygghet!
Erfarenhetsexperter kan stöda medmänniskor med problem Trygghet! Bild: Yle / Evert Rönnqvist mattsson

Vasa centralsjukhus startar en utbildning för erfarenhetsexperter i oktober. En erfarenhetsexpert ska själv ha personlig erfarenhet av psykisk ohälsa eller missbruk och ha en vilja att hjälpa andra människor i en liknande situation.

Utbildningen tar fyra månader i anspråk och räcker 40 timmar. En erfarenhetsexpert anställs inte av Vasa centralsjukhus, uppdragsgivaren kan finnas inom den offentliga sektorn eller inom en förening.

- De blivande erfarenhetsexperterna lär sig att berätta sin egen livshistoria och utbildningen kan ses som ett led i rehabiliteringsprocessen av dem själva, säger Gunnevi Vesimäki, sakkunnig inom vårdarbete vid den psykiatriska enheten vid Roparnäs sjukhus.

Sista ansökningsdag till utbildningen är 13 september.

Läs också